src=

Alltech je vodeća globalna biotehnološka kompanija čija je misija poboljšati zdravlje i učinkovitost ljudi, životinja i biljaka kroz prirodnu hranidbu i znanstvene inovacije. Na stručnom seminaru koji je 28. ožujka u hotelu Zovku u Sesvetama organizirala tvrtka Alltech Hrvatska d.o.o., okupili su se brojni proizvođači-stočari, kako bi čuli zanimljiva i korisna predavanja stranih stručnjaka. Sve sudionike pozdravio je direktor tvrtke Alltech Hrvatska, Ivica Matanić, dipl.ing.agr., koji je istaknuo da Alltech u Hrvatskoj posluje od 1998.g. i od samog početka nastoji pomoći klijentima u poboljšanju uobičajenih načina hranidbe, dijeleći s njima najnovije rezultate istraživanja i predlažući rješenja za svakodnevne poteškoće s kojima se farmeri susreću. Zato Alltech često organizira stručne seminare, na kojima redovito gostuju vrhunski eksperti iz inozemstva s dugogodišnjim iskustvom, koji svoja saznanja prenose i hrvatskim proizvođačima. Tako su i na ovom seminaru odabrane dvije teme za svaku farmu: odgoj teladi i priprema silaže.

Prva predavačica bila je Šveđanka dr. Catharina Berge, veterinarka i konzultantica s privatnom tvrtkom BVC, koja je u dugogodišnjem radu na farmama sa stokom stekla dragocjena iskustva u preventivnoj veterinarskoj medicini, epidemiologiji, menadžmentu i hranidbi stoke, razvoju podmlatka i održavanju zdravlja proizvodnih životinja i dr.

Upravo je zdravlje i razvoj teladi, kako bi se postigli optimalni rezultati u razvoju podmlatka, bila tema njezinog zanimljivog izlaganja, koje je potaknulo sudionike da postave brojna pitanja, na koja je dr. Berge dala stručne odgovore.

Petra Musa iz Alltech Hrvatska d.o.o. predstavila je nova rješenja iz Alltecha, između kojih je i inovativno rješenje za metaboličke probleme, proizvod „Calving care“, a radi se mineralnom dodatku za mliječne krave u „close up“ vremenu, odnosno 21 dan prije teljenja. Ovaj inovativni proizvod ima brojne prednosti, primjerice, pospješivanje učinkovitosti metabolizma kalcija, smanjena mogućnost pojave ketoza i hipokalcemije, ukusan je obrok koji se lako miješa u TMR, a rezultati su brzi.

Još jedan inozemni gost na seminaru, Britanac Gordon Marley, Alltechov globalni menadžer za Sill-All, ima bogato iskustvo u razvoju proizvoda od idejnih koncepata, istraživanja i razvoja, do proizvodnje i promocije. Sudjelovao je u dizajniranju i nadziranju pokusa u fermentaciji, stoga su sudionici seminara mogli doznati vrlo zanimljive podatke o siliranju, kroz aspekt globalnog zatopljenja i kako ono utječe na konzerviranje i čuvanje voluminoznog krmiva.

Kako i kad pravilno silirati kako bi se očuvala najveća energetska vrijednost, ima li boja folija za omatanje bala, kao i način slaganja bala, utjecaja na mikrobiološke procese i kvalitetu silaže, te kako spremiti silažu, samo su neka od pitanja na koja je ovaj britanski stručnjak dao iscprne odgovore.

Više o ovom stručnom seminaru možete pročitati u tiskanom izdanju Gospodarskog lista u broju 7 od 15.travnja.

Prethodni članakGdje naći višenamjenske podloge u Hrvatskoj za cijepljenje višanja, marelica, šljiva i breskvi?
Sljedeći članakUkinuta zabrana držanja peradi na otvorenom
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.