Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je poziv za iskazivanje interesa stručnjaka koji žele sudjelovati u radu Znanstvenog vijeća i znanstvenih odbora. Poziv je otvoren do 3. travnja 2023. godine, a obnavljanje odbora i vijeća najavljeno je za 2024. godinu.

Ova prilika otvorena je svim znanstvenicima i stručnjacima s relevantnom znanstvenom podlogom, barem sedam godina radnog iskustva u nekom od područja djelovanja EFSA-e i motivacijom za doprinos zaštiti zdravlja ljudi, životinja i okoliša u Europi. 

EFSA-ini znanstveni savjeti nastaju kao rezultat rada EFSA-inih stručnjaka u suradnji s nacionalnim i međunarodnim partnerima te otvorenim dijalogom s dionicima Znanstveno vijeće (engl. Scientific Committee) i znanstveni odbori (engl. Scientific panel) odgovorni su za izradu EFSA-inih znanstvenih mišljenja i savjeta. Oni pomažu upraviteljima rizika prilikom donošenja odluka i pružaju podršku europskom zakonodavstvu koje štiti potrošače – od polja do stola. 

Znanstveni rezultati objavljuju se u EFSA Journal-u, mjesečnoj publikaciji koja je indeksirana u bibliografskim bazama podataka (npr. CAB Abstracts, Food Science and Technology Abstracts, ISI Web of Knowledge) relevantnima za rad EFSA-e. Svaki znanstveni odbor sastoji se od 11 do 21 znanstvenog stručnjaka, ovisno o planiranom obujmu posla i stručnosti potrebnoj za relevantni mandat.  Znanstveno vijeće sastoji se od predsjednika 10 znanstvenih odbora i šest ostalih stručnjaka koji nisu članovi znanstvenih odbora.

Biti član EFSA-inog Znanstvenog vijeća ili odbora znači raditi uz neke od najboljih stručnjaka u Europi. To znači razvijati znanstvenu karijeru i mrežu kontakata. Naposljetku i utjecati na zdravlje europskih potrošača i budućnost Europe.

Uz Znanstveno vijeće ovaj poziv odnosi se na 10 EFSA-inih znanstvenih odbora:

  • Animal Health and Welfare (AHAW), 
  • Biological Hazards (BIOHAZ), 
  • Contaminants in the Food Chain (CONTAM), 
  • Additives and Products or Substances used in Animal Feed (FEEDAP), 
  • Genetically Modified Organisms (GMO), 
  • Nutrition, Novel Foods and Food Allergens (NDA), 
  • Plant Health (PLH), 
  • Plant Protection Products and their Residues (PPR), 
  • Food Additives and Flavourings (FAF), 
  • Food Contact Materials, Enzymes and Processing Aids (CEP).

Cjeloviti poziv dostupan je na mrežnoj stranici EFSA-e na kojoj se podnose i prijave.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje