Brojni vinari i vinogradari, stručnjaci i profesionalci, kao i ljubitelji vina okupili su se u zagrebačkoj Esplanadi na ovogodišnjem izdanju En Primeur 2025 – premijernom kušanju vina berbe 2024.
Na manifestaciji koju tradicionalno organizira regionalno udruženje vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja – Graševina Croatica, posebna pozornost bila je usmjerena na graševinu, najznačajniju vinsku sortu u Hrvatskoj.
–Manifestacije ovog tipa ističu snagu sinergije između prirodnih resursa, stručnog znanja i strasti prema vinima. Ujedno pružaju priliku za jačanje suradnje među proizvođačima, promicanje održivih praksi te razmjenu ideja koje oblikuju budućnost našeg vinogradarstva. Prepoznajući važnost razvoja ovog sektora, kroz Program sufinanciranja rada regionalnih organizacija za razdoblje 2024.-2026., sredstva su povećana na ukupno 1.800.000,00 eura. Iznos potpore može doseći do 150.000,00 eura godišnje za svaku regionalnu organizaciju vinara, naveo je Tugomir Majdak.
Istaknuo je i kako je Europska komisija potvrdila opravdanost hrvatskog zahtjeva za aktivaciju krizne pričuve vezano za štete od prirodnih nepogoda u 2024. godini.
–Zajedničkim naporima vinara, institucija i potrošača može doći do značajnog unapređenja kvalitete i prepoznatljivosti hrvatskog vina. Kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu, rekao je između ostaloga izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić.
Berba 2024. iznad očekivanja
Na skupu su komentirani i rezultati berbe 2024. koja se pokazala iznad očekivanja. Velikom umješnošću, znanjem i iskustvom kao i inovativnim pristupom, vinari su uspjeli prevladati brojne izazove i proizvesti vrhunska vina.
I ovo je okupljanje bila odlična prilika za razmjenu iskustava i ideja. Također i za jačanje poslovnih kontakata i daljnje razvijanje suradnje s vinarima naše najveće vinogradarske regije, s posebnim fokusom na potencijal graševine.
Upriličene su i dvije atraktivne radionice – „Wine & Dine: Zvijezde istoka“ i „Dunavski Wine & Dine“. Na radionicama su posjetitelji imali priliku istraživati vina berbe 2024. i njihovo sljubljivanje s gastrodelicijama Dalekog istoka kao i istoka Hrvatske.
Izvor fotografija: Graševina Croatica