Novu eno-gastro manifestaciju Festival peljeških podruma osmislile su zajedničkim snagama turističke zajednice Pelješca, TZO Ston, TZO Trpanj, TZO Janjina i TZO Orebić, a posjetitelji će u „Covid free“ okruženju uživati u ponudi najboljih poluotočnih vinarija i restorana od 15. svibnja do 15. lipnja.

Pelješac je svjetski razvikana enološka destinacija, poznato je da je vino jedne pelješke vinarije naručio i američki predsjednik Joe Biden prilikom inauguracije. Na temeljima razvikanih autohtonih sorti i izvanrednih peljeških položaja, turističke zajednica poluotoka osmislile su festival za svačiji džep u ova izazovna vremena svjetske pandemije i to u predsezoni.

Svi koji se u razdoblju od 15.svibnja do 15.lipnja nađu na poluotoku doživit će Pelješac u svim njegovim okusima i mirisima, bojama i teskturama. Za vrijeme trajanja festivala, vinarije koje sudjeluju u projektu svojim posjetiteljima nudit će popuste na vino, 20 posto na određene palete vina, dok će restorani i konobe imati  jelovnike s tradicionalnim pelješkim specijalitetima uz čašu domaćeg vina osmišljenima ciljano za festival. U ponudi su dva menija, jedan od 120 i jedan od 180 kuna. U ovaj projekt uključilo se čak 53 dionika, od vinarija, winebarova, restorana, OPG-ova do školjkara.

Festival peljeških podruma je tematsko događanje koje čak i u doba pandemije ne predstavlja sigurnosni rizik, nema velikih okupljanja, te se preporučuje dolazak u vinarije uz najavu. U skopu festivala će se održati i edukativne radionice, stručna predavanja te razna druga događanja zanimljiva vinoljupcima, objasnio je Marko Galiot iz TZO Orebić.

Manifestaciju su osmislile sve četiri turističke zajednice Pelješca u suradnji s tvrtkom Feel IQM. Kroz zajedničku koordinaciju s vinarima i ugostiteljima sa cijelog Pelješca osmišljeni su i završni detalji manifestacije, ali i dodatne pogodnosti za vrijeme trajanja festivala poput privlačnih popusta na smještajne jedinice, vinski safari te edukacije o sortama.

festival peljeških podruma