U hotelu Princess u Jastrebarskom 28.05. otvoren je Godišnji seminar Hrvatske poljoprivredno-šumarsko savjetodavne službe koji je trajao do 30.05.

Na seminaru, koji je već tradicionalan, okupilo se dvjestotinjak savjetodavaca koji su u tri dana predstavili izvršenje plana rada za 2018. godinu i gdje su se uručila priznanja najboljim savjetnicima u 2017. godini te se održalo mnoštvo plenarnih predavanja i panel radionica.

 

U nazočnosti srodnih institucija i agronomske akademske zajednice skup je otvorio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak koji je ujedno i predsjednik Upravnog vijeća HPŠSS-a naglasivši da će u idućem razdoblju Službu očekivati nove zadaće od kojih se očekuje unaprjeđenje cjelokupne poljoprivredu u Hrvatskoj.

 

Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba je osnovana prije više od dvadeset godina i do sada je nekoliko puta mijenjala ime, a  spajanjem sa Šumarskom savjetodavnom službom ove godine donijet je i novi Zakona o Hrvatskoj poljoprivredno-šumarskoj savjetodavnoj službi koji je prilagodio Službu novim izazovima u poljoprivredi u kojoj je upravo znanje najvrjedniji resurs.

 

Cilj i misija ovog seminara je prije svega edukacija naših savjetodavaca koji moraju biti spremni na sve veću digitalizaciju i brzinu prenošenja znanja i informacija. Djelatnici HPŠSS-a su upravo ti od kojih poljoprivrednici očekuju odgovore i zato moraju biti ne samo u toku, već ispred svog vremena. To će i omogućiti ovaj trodnevni seminar na kojem će se usvajati nove tehnologije, razmjenjivati  znanje, ukazivati na dobre i loše primjere iz prakse kako bi sve iskustvo koje se godinama sakupljalo kroz naš rad unaprijedilo i rad naših poljoprivrednika – rekao je ravnatelj HPŠSS-a Zdravko Tušek.

 

Na plenarnim predavanjima pod temama: Primjeri iz svijeta: Savjetodavne službe u Digitalno Doba, Savjetničke metode i vještine – novi pristup, Dobrobit životinja, Financijski instrumenti, Kulture kratke ophodnje, Zlatna žutica vinove loze, Pšenična trava prirodni dodatak prehrani, Bilanca kationa i aniona u hranidbi krava u predtelidbenom razdoblju, Povezanost standarda dobre proizvođačke prakse i kvalitete proizvoda animalnog podrijetla – uvjeti uspješnog poslovanja farme,  Kap na kap – izazovi navodnjavanja sudjelovati će svi okupljeni savjetodavci, a uz plenarna izlaganja održavale su se i panel radionice po stručnim sekcijama.

 src=

 

Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.

 

Prethodni članak14. Savjetovanje uzgajivača svinja
Sljedeći članakUzgoj rajčice, paprike i patlidžana
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362