Helmut Claas, dugogodišnji generalni direktor, predsjednik nadzornog odbora i predsjednik odbora dioničara grupe CLAAS, preminuo je početkom siječnja u 94. godini. Zajedno s obitelji i svim rođacima za njim žali više od 11000 zaposlenika širom svijeta te cijela industrija koja je u Helmutu Claasu izgubila značajnu osobu iz europskog poslovnog svijeta.

Njegov je poseban fokus uvijek bio na razvoju pionirskih proizvoda i njihovoj masovnoj ekonomskoj proizvodnji. Tijekom njegovog doba, nakon uspjeha kombajna modela DOMINATOR, došla je potpuno nova konstrukcija kombajna LEXION, koja je danas najučinkovitiji kombajn na svijetu. Također, krmni kombajn JAGUAR i veliki traktor XERION razvijeni su i nastali pod vodstvom Helmuta Claasa, autora priče o uspjehu.

Prije svega poljoprivrednik i strastveni lovac

Helmut Claas bio je prije svega poljoprivrednik te je vodio je farmu u Velikoj Britaniji gdje je često boravio sa suprugom Erikom. Uživao je održavati kontakt s poljoprivrednicima u susjedstvu i živo se zanimao za pitanja koja se tiču poljoprivrednih tvrtki. Također je bio strastveni lovac. Obiteljskoj tvrtki svojih roditelja pridružio se u Harsewinkelu 1958. te se kao svojoj specijalnosti posebno posvetio tehologiji. Godine 1962. imenovan je za generalnog direktora, a mjesto odgovornog partnera prihvatio je kad je tvrtka rekonstituirana kao generalno partnerstvo 1978.g. U sklopu restrukturiranja tvrtke u dioničko društvo 1996.g, promijenio je svoju poziciju iz uloge generalnog direktora u poziciju predsjednika Nadzornog odbora i Odbora dioničara.

Četiri međunarodno poznata sveučilišta u Mađarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Bugarskoj i Njemačkoj dodijelila su počasne doktorate (dr. H. C.) Helmutu Claasu. Te 2000. godine dobio je sa Sveučilišta u Stuttgart-Hohenheimu počasnu titulu ,,doktora poljoprivrednih znanosti’’.

Osim svega toga odavno se pobrinuo za kontinuirani razvoj obiteljskog poduzeća, jer je sljedeća generacija već preuzela vođenje grupe CLAAS: njegova kći Cathrina Claas-Mühlhäuser je predsjednica Odbora dioničara te upravlja operacijama grupacije.

                                                                                             

Prethodni članakUskoro novi Javni natječaj za mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda
Sljedeći članak500 tisuća kuna pomoći poljoprivrednicima za fiskalizaciju automata
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.