Helmut Claas, dugogodišnji generalni direktor, predsjednik nadzornog odbora i predsjednik odbora dioničara grupe CLAAS, preminuo je početkom siječnja u 94. godini. Zajedno s obitelji i svim rođacima za njim žali više od 11000 zaposlenika širom svijeta te cijela industrija koja je u Helmutu Claasu izgubila značajnu osobu iz europskog poslovnog svijeta.

Njegov je poseban fokus uvijek bio na razvoju pionirskih proizvoda i njihovoj masovnoj ekonomskoj proizvodnji. Tijekom njegovog doba, nakon uspjeha kombajna modela DOMINATOR, došla je potpuno nova konstrukcija kombajna LEXION, koja je danas najučinkovitiji kombajn na svijetu. Također, krmni kombajn JAGUAR i veliki traktor XERION razvijeni su i nastali pod vodstvom Helmuta Claasa, autora priče o uspjehu.

Prije svega poljoprivrednik i strastveni lovac

Helmut Claas bio je prije svega poljoprivrednik te je vodio je farmu u Velikoj Britaniji gdje je često boravio sa suprugom Erikom. Uživao je održavati kontakt s poljoprivrednicima u susjedstvu i živo se zanimao za pitanja koja se tiču poljoprivrednih tvrtki. Također je bio strastveni lovac. Obiteljskoj tvrtki svojih roditelja pridružio se u Harsewinkelu 1958. te se kao svojoj specijalnosti posebno posvetio tehologiji. Godine 1962. imenovan je za generalnog direktora, a mjesto odgovornog partnera prihvatio je kad je tvrtka rekonstituirana kao generalno partnerstvo 1978.g. U sklopu restrukturiranja tvrtke u dioničko društvo 1996.g, promijenio je svoju poziciju iz uloge generalnog direktora u poziciju predsjednika Nadzornog odbora i Odbora dioničara.

Četiri međunarodno poznata sveučilišta u Mađarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Bugarskoj i Njemačkoj dodijelila su počasne doktorate (dr. H. C.) Helmutu Claasu. Te 2000. godine dobio je sa Sveučilišta u Stuttgart-Hohenheimu počasnu titulu ,,doktora poljoprivrednih znanosti’’.

Osim svega toga odavno se pobrinuo za kontinuirani razvoj obiteljskog poduzeća, jer je sljedeća generacija već preuzela vođenje grupe CLAAS: njegova kći Cathrina Claas-Mühlhäuser je predsjednica Odbora dioničara te upravlja operacijama grupacije.

                                                                                             

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakUskoro novi Javni natječaj za mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda
Sljedeći članak500 tisuća kuna pomoći poljoprivrednicima za fiskalizaciju automata
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.