Incijativu za osnivanje Fonda za pomoć OPG-ovima, koja bi spasila u krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa 20.000 radnih mjesta u poljoprivredi, odnosno domaćoj prerađivačkoj industriji, predstavio je Tihomir Jaić u ime Stožera za pomoć OPG-ovim, te ‘Hrvatske udruge poljoprivrednika’ (H.U.P.) na nedavnoj konferenciji za novinare na zagrebačkoj tržnici Dolac.

Jaić je kazao da se OPG-ovi i ostali subjekti koji se bave poljoprivredom susreću  s velikim i različitim problemom od ugostitelja i ostalih industrijskih grana koje su pogođene krizom. Dodao je da je poljoprivrednicima trošak bruto plaće možda 15 posto ukupnih troškova koje oni imaju tijekom krize, a da je ostalih 85 posto troška za hranu životinja, trošak za repromaterijal i drugi materijalni troškovi.

U Ministarstvu kažu da ‘nema novaca’, a u Austriji ga ima!? 

Prema njegovim riječima, poljoprivrednici su uložili u poljoprivrednu proizvodnju još prošle godine, a ove godine su očekivali dobit i povrat uloženog. Najveći dio poljoprivrednih proizvoda mora se prodati u roku kraćem od mjesec dana i jako je teško skladištiti dobar dio robe zbog njezine svježine ili sezonalnosti: cvijeće, povrće, meso, janjci, tovljenici, svježe mlijeko i drugi proizvodi. Poljoprivrednici se također susreću s problemom poskupljenja repromaterijala budući da su poljoprivredne apoteke podigle cijene i na taj način iskoristile zatvorenost granica i teže kretanje među JLS zbog propusnica. Također poljoprivrednici su se susreli i susreću s problemom radne snage koje nema jer su je uvozili (primjerice, radnici za branje jagoda iz BiH) i bit će prisiljeni skuplje plaćati i teže dolaziti do iste. ‘Zbog navedenih razloga predlažemo osnivanje fonda za pomoć OPG-ima po uzoru na neke europske zemlje’, istaknuo je Jaić.

Kako se čulo, ovaj zahtjev su uputili Ministarstvu poljoprivrede, prije mjesec dana, a odgovor koji su dobili je bio da ‘nema novaca’. U međuvremenu je Europska komisija (EK) donijela nove preporuke i omogućila preraspodjelu novca iz europskog Poljoprivrednog fonda za Ruralni razvoj (EAFRD) za pomoć poljoprivrednicima za štetu uzrokovanu korona krizom.

 ‘Neke države EU, poput Austrije već su osnovale ovakve fondove, pa ne vidimo razloga zašto to ne bi napravila i Hrvatska, jer na taj način bi pomogla poljoprivrednicima a bez ikakvog troška u proračunu‘, istaknuo je Jaić.

Kriza ugrozila opstanak oko 10.000 OPG-ova

Predsjednik H.U.P., koji je u medijski prostor ušao za vrijeme izbijanja krize u Agrokoru, kazao je da je prema njihovim procjenama, krizom ugrožen opstanak oko 10.000 OPG-ova i oko 20.000 radnih mjesta. A naše se ministarstvo, kaže Jaić, hvali povećanjem proračuna za 40 milijuna kn, a samo prije pola godine je izgubilo pola milijarde kn. On je pomoć jagodarima od 500 kn ocjenio ‘simboličnom i nedostatnom’, a zbog uvoza 55 posto pekarskih proizvoda u zemlju, na jesen slijedi povećanje njihovih cijena.

Jaić nije zaboravio spomenuti i ‘vječnu temu’. To je ona da u Hrvatskoj ima više od milijuna ha neobrađene zemlje, od čega je u državnom vlasništvu 500.000 ha. Uz to, istaknuo je da je u EU svaki treći poljoprivrednik udružen, najčešće u zadruge, ali to nisu one zadruge, kaže, kakve su bile kod nas nekada davno, već moderni ‘organizatori  proizvodnje’.

 class=
Tihomir Jaić

Cijeli članak možete pročitati u broju 10 Gospodarskog lista koji će biti objavljen 1.lipnja 2020.