Predstavnici hrvatskih proizvođača mlijeka na poziv hrvatske  zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir danas dolaze u Bruxelles.

U sklopu svog boravka u Bruxellesu hrvatski mljekari će posjetiti Europski parlament, razgovarati sa svojom zastupnicom o stanju u mljekarstvu i općenito o stanju u poljoprivredi te prisustvovati Glavnoj skupštini Europskog odbora  za mlijeko gdje će se susresti s proizvođačima mlijeka iz drugih europskih zemalja.

Hrvatski proizvođači mlijeka pridružit će se danas u Bruxellesu i prosvjedu  koji se održava ispred Europskog parlamenta a kojem je cilj upozoriti na veliku krizu koja je pogodila mljekarski sektor. Inače, danas je zadnji dan kvota u mljekarskom sektoru koje će se od sutra nakon 30 godina postojanja ukinuti.

Europski proizvođači mlijeka nezadovoljni su stanjem na tržištu, ne postojanjem dugoročnih i stabilnih ugovora te lošom otkupnom cijenom mlijeka koja je manja od uloženog novca u proizvodnju.

Hrvatske proizvođače uz sve ove probleme dodatno muči i prevelika zaduženost i nemogućnost otplate kredita kao i nelojalna konkurencija i nepoštena trgovačka praksa. O svim tim problemima imat će prilike razgovarati  i tražiti rješenja tijekom svog boravka u Bruxellesu od 31.3. do 2.4.2015. godine.

Prethodni članakKako uzgajati bundeve?
Sljedeći članakMASLINARI NAGRAĐENI NA NOĆNJAKU 2015.
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.