Naredba o prestanku važenja Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja klasične svinjske kuge stupila je na snagu 27. prosinca, čime je Hrvatska izbrisana sa popisa zemlja članica EU u kojima su zbog izbijanja klasične svinjske kuge na snazi bile stroge mjere ograničenja stavljanja u promet živih svinja i njihovih proizvoda s područja Vukovarsko-srijemske, Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Brodsko posavske županije. Time je omogućen nesmetani promet živih svinja, mesa svinja i proizvoda od mesa svinja unutar RH i EU.

Rezultat je to dugogodišnje provedbe sveobuhvatnih veterinarskih mjera nadziranja, kontrole i iskorjenjivanja ove bolesti u populaciji domaćih i divljih svinja kojim je okončano desetogodišnje razdoblje nakon zadnje pojave klasične svinjske kuge u RH. 

„Ovo je važan dokaz izuzetne organiziranosti i uspješnosti veterinarske struke u RH, koji garantira uspješno suočavanje i s budućim izazovima, od kojih svakako ističemo jedan od najopasnijih – afričku svinjsku kugu (ASK). Ovim putem zahvaljujem svim dionicima sustava na ustrajnosti i suradnji u provedbi opsežnih mjera na terenu u odnosu na klasičnu svinjsku kugu, kao i na, sigurna sam, daljnjoj kvalitetnoj i angažiranoj provedbi preventivnih mjera u odnosu na afričku svinjsku kugu.“ – istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Jedino se provedbom svih propisanih mjera, posebno mjera biosigurnosti od strane posjednika, ali i veterinara, može učinkovito spriječiti unos virusa ASK na naše područje, a ranim otkrivanjem pojave bolesti spriječiti njeno daljnje širenje i time smanjiti negativne posljedice. Jednako tako, u svrhu održavanja statusa  Hrvatske kao zemlje slobodne od KSK, vrlo je važna daljnja kontinuirana provedba nadziranja ove bolesti i to pasivnog nadziranja putem isključivanja KSK u uginulih i bolesnih svinja (uključujući i kod pobačaja) te aktivnog nadziranja uzorkovanjem svinja sukladno Programu nadziranja klasične svinjske kuge.

Naredba o prestanku važenja Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja klasične svinjske kuge dostupna je na linku https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2019_12_127_2571.html.