The National Ploughing Championship u Irskoj, najveća je i najznačajnija poljoprivredna maifestacija i poljoprivredni sajam na otvorenom. Iako se sadržajno može usporediti s Gudovcem, ovaj sajam i događaj je poput nacionalnog poljoprivrednog praznika.

Državno natjecanje u oranju od velikog je značaja za irske poljoprivrednike, ali i sve zainteresirane koji mogu saznati sve o novim EU projektima na izložbenom prostoru Europske komisije, o uzgoju stoke, inovacijama, novostima iz mehanizacije i mnogim drugim područjima.

U tri dana 281.000 posjetitelja

Brojke koje idu u prilog značaju nacionalnog natjecanja u oranju su zaista impresivne, te je ove godine natjecanje u oranju i sajamski prostor, u tri dana koliko se manifestacija održavala, posjetilo 281.000 ljudi, a ove godine oboren je rekord s ulaskom 151.000 posjetitelja već prvog dana. Izlagalo je više od 1500 izlagača na oko 3 ha površine. Cjelokupna manifestacija uz polja za natjecanje u oranju, izložbeni prostor i parkiralište iznose nekoliko kvadratnih kilometara, što irsko nacionalno natjecanje u oranju svrstava u poljoprivrednu manifestaciju koju svakako treba posjetiti i doživjeti.

Natjecanje u oranju broji nekoliko kategorija, a uz poznate kategorije plugovima ravnjacima i premetnjacima, kako je to i u Hrvatskoj, posebnu pažnju privukla je ženska kategorija orača.

Ove godine Francuzi su po prvi puta imali svoj šator na irskom nacionalnom natjecanju u oranju, u kojem se odvijala svečana inauguracija kojoj smo prisustvovali, a kojom je francuski ambasador u Irskoj, H.E. Jean-Pierre Thébault odao priznanje Irskoj poljoprivrednoj zajednici i poseban doprinos direktorici sajma, Ann May McHugh, uručivši joj pritom odličje (orden).

Ovaj poljoprivredni festival dobrih emocija, dobar je osvrt zašto se Irska sve više nameće, ne samo kao europska, već i kao jedna od vodećih poljoprivrednih zemalja svjetskih razmjera.

Ivan Stupnišek, mag.ing.agr.

Francuski ambasador s direktoricom sajma

 

 

Izložbeni prostor Europske unije

 

 

U Irskoj smo vidjeli kako ore svjetski prvak Eamon Tracey

 

Velika posjećenost na natjecanju

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakU Danskoj održano 62. svjetsko natjecanje u oranju
Sljedeći članakSutra prezentacija za poljoprivrednike u Splitu- kontrole prije isplate i mjere ruralnog razvoja
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.