The National Ploughing Championship u Irskoj, najveća je i najznačajnija poljoprivredna maifestacija i poljoprivredni sajam na otvorenom. Iako se sadržajno može usporediti s Gudovcem, ovaj sajam i događaj je poput nacionalnog poljoprivrednog praznika.

Državno natjecanje u oranju od velikog je značaja za irske poljoprivrednike, ali i sve zainteresirane koji mogu saznati sve o novim EU projektima na izložbenom prostoru Europske komisije, o uzgoju stoke, inovacijama, novostima iz mehanizacije i mnogim drugim područjima.

U tri dana 281.000 posjetitelja

Brojke koje idu u prilog značaju nacionalnog natjecanja u oranju su zaista impresivne, te je ove godine natjecanje u oranju i sajamski prostor, u tri dana koliko se manifestacija održavala, posjetilo 281.000 ljudi, a ove godine oboren je rekord s ulaskom 151.000 posjetitelja već prvog dana. Izlagalo je više od 1500 izlagača na oko 3 ha površine. Cjelokupna manifestacija uz polja za natjecanje u oranju, izložbeni prostor i parkiralište iznose nekoliko kvadratnih kilometara, što irsko nacionalno natjecanje u oranju svrstava u poljoprivrednu manifestaciju koju svakako treba posjetiti i doživjeti.

Natjecanje u oranju broji nekoliko kategorija, a uz poznate kategorije plugovima ravnjacima i premetnjacima, kako je to i u Hrvatskoj, posebnu pažnju privukla je ženska kategorija orača.

Ove godine Francuzi su po prvi puta imali svoj šator na irskom nacionalnom natjecanju u oranju, u kojem se odvijala svečana inauguracija kojoj smo prisustvovali, a kojom je francuski ambasador u Irskoj, H.E. Jean-Pierre Thébault odao priznanje Irskoj poljoprivrednoj zajednici i poseban doprinos direktorici sajma, Ann May McHugh, uručivši joj pritom odličje (orden).

Ovaj poljoprivredni festival dobrih emocija, dobar je osvrt zašto se Irska sve više nameće, ne samo kao europska, već i kao jedna od vodećih poljoprivrednih zemalja svjetskih razmjera.

Ivan Stupnišek, mag.ing.agr.

Francuski ambasador s direktoricom sajma

 

 

Izložbeni prostor Europske unije

 

 

U Irskoj smo vidjeli kako ore svjetski prvak Eamon Tracey

 

Velika posjećenost na natjecanju

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakU Danskoj održano 62. svjetsko natjecanje u oranju
Sljedeći članakSutra prezentacija za poljoprivrednike u Splitu- kontrole prije isplate i mjere ruralnog razvoja
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985.g. u Zagrebu, gdje završava i Agronomski fakultet. Urednik u Gospodarskom listu i autor nekoliko stručnih članaka i znanstvenih radova. Član HND-a i DANH-a (Društva agrarnih novinara Hrvatske). OBRAZOVANJE: • U Zagrebu završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje Agronomski fakultet. • 2010. završava preddiplomski studij Agroekologije, završnim radom „Prorjeđivanje cvjetova i plodova jabuke“ na Zavodu za voćarstvo i pod mentorstvom Gorana Fruka, dipl.ing.agr., čime stječe akademsku titulu prvostupnika inženjera agroekologije. • 2012. završava diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam, diplomskim radom „Primjena hiperspektralne spektroradiometrije u kvalitativnoj procjeni spektralnih značajki tla“ pod mentorstvom doc.dr.sc.Ivane Šestak na Zavodu za opću proizvodnju bilja, čime stječe akademsku titulu magistra inženjera ekološke poljoprivrede i agroturizma. RADNO ISKUSTVO: Od 2014. godine urednik u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić j.d.o.o. na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi, u Stil pekarna d.o.o., kao prodajni predstavnik. U Interpunkt d.o.o. tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji d.o.o. kao suorganizator i suvoditelj za Care International Organization i na radnome mjestu voditelja eventa za klijenta Zagrebačku banku. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof.dr.sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt), Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt) i poljoprivrednoj ljekarni u Sesvetskom Kraljevcu. PODRUČJA INTERESA: Precizna poljoprivreda, ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. ZNANSTVENE PUBLIKACIJE: Autor znanstvenog rada A2 skupine (CAB Abstracts, FSTA) Stupnišek, I.; Fruk, G.; Jemrić, T., (2011). Usporedba različitih tehnika prorijeđivanja cvjetova i plodova jabuke. Glasnik zaštite bilja, 34, 5; 12-16 (ISSN 0350-9664).