The National Ploughing Championship u Irskoj, najveća je i najznačajnija poljoprivredna maifestacija i poljoprivredni sajam na otvorenom. Iako se sadržajno može usporediti s Gudovcem, ovaj sajam i događaj je poput nacionalnog poljoprivrednog praznika.

Državno natjecanje u oranju od velikog je značaja za irske poljoprivrednike, ali i sve zainteresirane koji mogu saznati sve o novim EU projektima na izložbenom prostoru Europske komisije, o uzgoju stoke, inovacijama, novostima iz mehanizacije i mnogim drugim područjima.

U tri dana 281.000 posjetitelja

Brojke koje idu u prilog značaju nacionalnog natjecanja u oranju su zaista impresivne, te je ove godine natjecanje u oranju i sajamski prostor, u tri dana koliko se manifestacija održavala, posjetilo 281.000 ljudi, a ove godine oboren je rekord s ulaskom 151.000 posjetitelja već prvog dana. Izlagalo je više od 1500 izlagača na oko 3 ha površine. Cjelokupna manifestacija uz polja za natjecanje u oranju, izložbeni prostor i parkiralište iznose nekoliko kvadratnih kilometara, što irsko nacionalno natjecanje u oranju svrstava u poljoprivrednu manifestaciju koju svakako treba posjetiti i doživjeti.

Natjecanje u oranju broji nekoliko kategorija, a uz poznate kategorije plugovima ravnjacima i premetnjacima, kako je to i u Hrvatskoj, posebnu pažnju privukla je ženska kategorija orača.

Ove godine Francuzi su po prvi puta imali svoj šator na irskom nacionalnom natjecanju u oranju, u kojem se odvijala svečana inauguracija kojoj smo prisustvovali, a kojom je francuski ambasador u Irskoj, H.E. Jean-Pierre Thébault odao priznanje Irskoj poljoprivrednoj zajednici i poseban doprinos direktorici sajma, Ann May McHugh, uručivši joj pritom odličje (orden).

Ovaj poljoprivredni festival dobrih emocija, dobar je osvrt zašto se Irska sve više nameće, ne samo kao europska, već i kao jedna od vodećih poljoprivrednih zemalja svjetskih razmjera.

Ivan Stupnišek, mag.ing.agr.

Francuski ambasador s direktoricom sajma

 

 width=

 

Izložbeni prostor Europske unije

 

 width=

 

U Irskoj smo vidjeli kako ore svjetski prvak Eamon Tracey

 width=

 

Velika posjećenost na natjecanju

 width=

Prethodni članakVodna naknada za više objekata
Sljedeći članakSutra prezentacija za poljoprivrednike u Splitu- kontrole prije isplate i mjere ruralnog razvoja
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362