Od početka prošloga tjedna u Hrvatskoj se provodi jedna od najzahtjevnijih akcija iskorjenjivanja štetnog organizma bilja. Na području Jankolovice, nedaleko Biograda na Moru, tijekom 2022. godine otkrivena je azijska strizibuba (Anoplophora chinensis).

Riječ je o karantenskom štetniku koji se smatra jednim od najopasnijih stranih štetnih organizama bilja u Europi, ali i u drugim područjima svijeta gdje nije prirodno rasprostranjen.

Azijska strizibuba može uništiti stabla većeg broja voćarskih kultura, poput agruma, lijeske, jabuke Što je još važnije, taj kukac sličnu štetu može nanijeti i vrijednim šumskim ili ukrasnim stablima, poput javora, divljeg kestena, johe, platane, brijesta ili breze. Upravo to se dogodilo na području Jankolovice, uz cestu koja vodi prema Biogradu na Moru. Zbog napada azijske strizibube, ogromna stabla platane gotovo su potpuno propala. Kukac je napao i brojna okolna stabla topole. 

Iskorjenjivanje kao brza reakcija uklanjanja štetnog organizma dok se još nije proširio i udomaćio na većem području, je jedna od temeljnih mjera biljne karantene koja za cilj ima spriječiti unos i širenje stranih štetnika i bolesti. Uklanjanje se može postići na nekoliko načina, od kojih je jedan uklanjanje svih biljaka domaćina štetnog organizama na određenom području.

Tako se uništava štetni organizam prisutan u ili na zaraženim biljkama. Predostrožnosti radi, u takvim zahvatima najčešće se uklanjanju biljke za koje se zna da su zaražene, ali i druge okolne biljke domaćini, kod kojih zaraza nije potvrđena. Takav pristup nužan je za postizanje učinkovitosti iskorjenjivanja. U načelu, ne razlikuje se od sličnih pristupa u veterini ili javnom zdravstvu. 

Tako se do 7. travnja na području Jankolovice planira iskrčiti ukupno 36 stabala platane, 148 stabala topole, 29 stabala duda i sedam grmova smokvi. Akcija je zahtjevna zbog veličine stabala, pa su za vrijeme radova moguća zatvaranja prometa. Najveći izazov bit će uništavanje panjeva i cjelokupnog korijena velikih stabala.

Temeljito uništavanje baze debla i korijena osobito je važno jer ličinke azijske strizibube najčešće žive i aktivne su u tim dijelovima biljke. Akciju je pomno planiralo Ministarstvo poljoprivrede uz stručnu podršku Centra za zaštitu bilja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) te će predstavnici Ministarstva i HAPIH-a biti prisutni na licu mjesta cijelo vrijeme trajanja akcije. Iskorjenjivanje se provodi pod posebnim uvjetima, uz nadzor fitosanitarnih inspektora Državnog inspektorata.

Uklanjanjem velikih stabala platane i topole, prometna turistička cesta izgubit će svoj prirodni ukras, ali i brojne životinje svoje prirodno stanište, te plodna polja vjetrozaštitnu zonu. To su potencijalni razlozi zašto javnost isprva vjerojatno neće blagonaklono gledati na akciju iskorjenjivanja. Međutim, sve spomenute gospodarske, ekološke i društvene posljedice ne mogu se usporediti sa štetom koju azijska strizibuba, ako se proširi, može uzrokovati u domaćoj poljoprivredi, šumarstvu i okolišu općenito.