U srijedu, 7. listopada 2020. javnosti su obznanjeni rezultati jedinog svjetskog vodiča za ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei 2021. I ovaj puta rezultati su bili sjajni za Istru i istarske maslinare. Naime, čak 71 maslinar iz Istre proizveo je toliko kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje da zaslužuje prestižnu nagradu, odnosno uvrštenje u novo, dvanaesto izdanje Flos Oleia. Svake se godine pred taj dan s velikim nadama i iščekivanjima očekuju rezultati  te je do sada taj dan uvijek bio radostan za Istru, za istarski turizam, a najviše za svakog istarskog maslinara koji je uvršten u vodič ponaosob.f

Istru će tako u 2021. godini ponovo krasiti titula najkvalitetnije svjetske regije za ekstra djevičanska maslinova ulja, šesti puta zaredom u pobjedničkom nizu. Posebno je to važno s obzirom da se u publikaciji nalaze ulja iz cijelog svijeta, odnosno iz 54 maslinarske države te su se istarski maslinari našli u društvu 500 najboljih s ukupnim udjelom od čak 14 posto.  U novom izdanju tzv. biblije za ekstra djevičanska maslinova ulja uvršteno je 73 ulja iz Hrvatske od kojih je 71 iz Istre, a dva iz Dalmacije. Pritom, veliki broj istarskih maslinara postigla je bolje rezultate u odnosu na lani, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu. Tri

Uspjeh istarskih maslinara nije slučajan, već je uz povoljne agroklimatske uvjete, rezultat brojnih poljoprivrednih politika Istarske županije u proteklih 25 godina, poput intenzivnih edukacija maslinara, podjele sadnica, ali i ono najvažnije, odobrenih kredita od strane županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre. Zahvaljujući edukacijama u potpunosti se promijenila tehnologija uzgoja maslina i vrijeme berbe, a velika ulaganja istarskih maslinara uz podršku Istarske županije, omogućila su da danas na području Istre imamo više od 30 tehnološki najnaprednijih uljara, u kojima se isti dan ručno ubrana maslina prerađuje u maslinovo ulje.  Također, velika ulaganja i znanje su uložena i u pripremu ulja za tržište, a sve navedeno je omogućilo zaštitu Ekstra djevičanskog maslinovog ulja „Istra“ oznakom izvornosti na razini EU. Oznaka izvornosti svakom potrošaču garantira da su sve faze proizvodnje, prerade, skladištenja i punjenja izvršene na području Istre.

Iznimno smo ponosni na uspjeh naših maslinara i na činjenicu da smo čak šesti put zaredom proglašeni najboljom maslinarskom regijom na svijetu! Velika je to čast, koja uz ostale laskave titule dokazuje da su istarska maslinova ulja poznata i cijenjena na svjetskoj razini. Vrhunska maslinova ulja plod su dugogodišnjeg truda, rada i velike ljubavi naših maslinara, a za sve nas u Istri maslinovo ulje je namirnica od velikog značaja – naša regionalna posebnost, naša tradicija i stil života, proizvod prepoznatljivosti cijenjen izvan našeg užeg zavičaja. Iskrene čestitke svim uvrštenim maslinarima, izjavio je Fabrizio Radin, obnašatelj dužnosti istarskog župana.

-Zvuči nestvarno i rekao bih pretenciozno, no Istra je i šestu godinu zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Od svog prvog izdanja, 2010. godine, Istra je odmah zauzela važnu ulogu te se pozicionirala kao druga najbolja maslinarska regija, odmah iza Toskane. No, svake godine prednost Toskane bila je sve manja, da bi na kraju 2016. godine zauzela vodeću poziciju koju je zadržala do danas, no s daleko većom razlikom no što je Toskana prethodno imala u odnosu na Istru. Kako to izgleda ove godine dovoljno govori činjenica da Istra ima 71 uvrštenih maslinara, a Toskana 43. Još važnija činjenica je ta, da na ocijenjivanje pristigne preko 1.000 uzoraka iz cijelog svijeta, da profesionalni panel provjerenih kušača iskuša u organoleptičkom smislu sve pristigle uzorke, da se nakon toga radi selekcija 500 najboljih na svijetu i da unutar 500 najboljih Istra ima svojih 71, što je zaista impozantno. Iako to znamo već dugi niz godina, mislim da je od izuzetne važnosti da osvijestimo činjenicu da u niti jednoj disciplini, u niti jednoj gospodarskoj grani, u sportu ili u bilo kojem drugom važnom natjecanju ili jednostavno na mjestima gdje se stječe i potvrđuje reputacija, nemamo takav uspjeh kao što ga ima istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje i to šest godina zaredom. Na tu činjenicu jesmo itekako ponosni, no izgleda da je potrebno još jako puno posla kako u našoj zemlji, tako i u inozemstvu, da taj primat dobije punu i pravu vrijednost, da toga postanemo svjesni prvo u Hrvatskoj i da onda svi oni koji promiču hrvatsku gastronomiju to ponosno ističu. U očekivanju da ćemo naredne godine doseći barem jednu ocijenu 99, vjerujem da je došlo vrijeme i da je šest godina potvrđivanja dovoljan dokaz da osvijestimo da smo u nečemu najbolji na svijetu, zaključio je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.

Drugi puta zaredom čak tri maslinara dostigli su ocjenu 98: Mate, Ipša i Olea BB, dok ih je trinaest uvršteno u ekstra klasu iznad 95 bodova.

Kao da ne govorimo o jednoj od najkritičnijih godina u novijoj svjetskoj povijesti, u Istri su se upravo u ovoj godini desile najznačajnije investicije u maslinarstvu:

  1. Obitelj Chiavalon (Vodnjan) je otvorila novi maslinarski centar/moderno zdanje koje obuhvaća novu liniju prerade maslina Mori, sa novim podrumom, salom za degustacije, prodajnim punktom, skladištem;
  2. Obitelj Ipša (Ipši, Oprtalj) je također otvorila novi maslinarski centar/ preuređeno i revalorizirano tradicionalno zdanje u kojem se nalazi nova linija prerade maslina Mori, sa novim podrumom, salom za degustacije, prodajnim punktom, istarskom konobom i skladištem;
  3. Obitelj Vanđelić (Bale) je također otvorila novi maslinarski centar/ preuređeno i revalorizirano tradicionalno zdanje u kojem se nalazi nova linija prerade maslina Mori, sa novim podrumom, salom za degustacije, prodajnim punktom, u kombinaciji sa proizvodnjom voća i povrća;
  4. Obitelj Galić (Kostanjica, Grožnjan) je otvorila novi podrum za EDMU, salu za degustaciju i prodajni punkt;
  5. Tvrtka Oleum Maris je također otvorila novo moderno zdanje sa salom za degustaciju i prodajnim punktom;
  6. Obitelj Beletić (Novigrad) je otvorila novu, modernu liniju prerade maslina PIERALISI.

Popis uvrštenih istarskih maslinara

1.Ipša98
2.Mate 
3.Olea B. B.  
4.Zubin, O.P.G. Enio97
5.Agroprodukt 96
6.Belci, O.P.G. Matteo
7.Buršić, O.P.G.
8.Negri Olive 
9.Tonin 
10.Zigante, O.P.G. Giancarlo 
11.Al Torcio, Uljara95
12.Chiavalon, O.P.G.
13.Paulišić – Oliveri, O.P.G. 
14.Grubić 94
15.Meneghetti 
16.Oleum Maris 
17.Franco Basiaco93
18.Lupieri – Cadenela, O.P.G. Giuseppe
19.Monte Rosso 
20.Primizia 
21.Brist Olive 92
22.Cossetto, O.P.G.91
23.Činić, O.P.G. Nino 
24.Agrolaguna 90
25.Červar 
26.Činić, O.P.G. Dario
27.Geržinić, O.P.G  Marko
28.Zanini, O.P.G. Guido 
29.Antolović, O.P.G. Viviano89
30.Brajko, O.P.G. Kristjan
31. Torkop 
32. Čeko, O.P.G. Filip
33.Vergal 
34.Vanđelić, O.P.G. Damir88
35.Grabunda – Traulin Oils, O.P.G. Andrea
36.Stojnić, O.P.G. Anton i Nivio
37.Vošten OPG
38.Dobravac 
39.Bajkin, O.P.G. Loris
40.Crnobori, O.P.G. Mario87
41.Komarija
42.Lupić, O.P.G.
43.Olea Prima – O.P.G. Šarić 
44.Palčić, O.P.G. Petar
45.Valenzan  
46.B10 Istrian Fusion 86
47.Baioco
48.Bodiš, O.P.G.
49.Grgorinić, O.P.G.
50.Nadišić – Olea Magica OPG 
51.Rakovac, O.P.G. 
52.Franković, O.P.G. Josip85
53.Grubešić, O.P.G. Tone
54.Kaldenhoff – Olea Kalden, O.P.G. Katica
55.Mastilović, O.P.G Juraj
56.Nonno Bruno, Uljara
57.Turinela
58.Ursaria  
59.Bartolić, O.P.G. Silvano84
60.Beaković, O.P.G. Mauricio
61.Brečević – Rheos, O.P.G. Andrea
62.Kocijančić, O.P.G. Igor 
63.Has, O.P.G. Denis83
64.Stanić, O.P.G. Latini Taste Local82
65.Šlajner 
66.Veralda
67.Vivoda, Divino Antonio 
68.Memento, O.P.G. Moris81
69.Villa Sianna 
70.Grebac O.P.G80
71.Poljoprivredna Zadruga Maslinara Istre   
Prethodni članakSušenje grožđa
Sljedeći članakOtkazan 21. Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.