Svečana ceremonija proglašenja i dodjele nagrade za najinovativniju poljoprivrednicu EU održana je 10.03.2021 g. putem internetskog događaja. U finalu je u uži izbor od prijavljenih 80 kandidatkinja izabrano pet finalistica, uz Mađaricu, Belgijanku, Španjolku i Talijanku, i naša poljoprivrednica Marija Cafuk iz Vidovca, kako u Copa Cogeca kažu, poznata uzgajivačica “Varaždinskog zelja” koja na svome gospodarstvu dugi niz godina primjenjuje i koristi pametne poljoprivredne pristupe. Izbor i dodjelu nagrada organiziralo je Europsko udruženje poljoprivrednih proizvođača Copa Cogeca, a vodeća tema je “Poljoprivrednice kao upraviteljice klimatskih inovacija. COPA (Committee of Professional Agricultural Organisations) je europsko udruženje poljoprivrednika koje čini 60 organizacija iz zemalja EU i 36 partnerskih organizacija iz drugih europskih zemalja kao što su Island, Norveška, Švicarska i Turska. COGECA (General Confederation of Agricultural Cooperatives in the European Union) je europsko udruženje poljoprivrednih zadruga u koje se ubraja 35 punih članica, 4 pridružene članice i 36 članica partnera. Ciljevi udruženja Copa-Cogeca odnose se na zastupanje interesa europskog poljoprivrednog sektora u cjelini pred Komisijom i drugim institucijama EU, preispitivanje svih relevantnih pitanja i sudjelovanje u kreiranju zajedničke poljoprivredne politike EU. Nagradom za provođenje inovacija u poljoprivredi želi se istaknuti doprinos žena poljoprivrednica, kojega one daju u poljoprivrednoj proizvodnji, ruralnom razvoju i šumarstvu. Kroz ovogodišnju se nagradu želi pokazati kako farmerice potiču razvoj novih poslovnih modela i njihovu aktivnu ulogu u rješavanju najvećih izazova u poljoprivredi i šumarstvu u odnosu na klimatske promjene.

 class=

Dodjela nagrade je započela 2010. godine, a ove godine je organizirano njeno šesto izdanje. Nagrada je ujedno prilika da se pokažu brojni inovativni pristupi koje žene koriste u pronalaženju novih rješenja za izazove s ​​kojima se suočavaju u ruralnim područjima. Gospođa Marija Cafuk poznata je proizvođačica varaždinskog zelja u svom kraju, održavajući tradiciju uzgoja čuvane sorte i tradicionalnog kiseljenja varaždinskog zelja. Bila je glavni suradnik njezina postupka zaštite na razini EU-a te je dala značajan doprinos brojnim monografijama i  knjigama koje promoviraju proizvode i tradiciju u ruralnim područjima Varaždinske županije.

 class=

Gospođa Marija Cafuk i njezino poljoprivredno gospodarstvo sudjelovali su u nizu projekata kojima je cilj pokazati kako agrotehničke mjere mogu biti važne u provedbi za smanjenje emisije ugljika, očuvanje biološke raznolikosti kao i očuvanje domaćih sorti prilagođenih klimatskim promjenama. Provedbom brojnih projekata koji imaju za cilj poboljšanje konkurentnosti i produktivnosti kroz održivo upravljanje, postignut je bolji prijenos znanja između mladih poljoprivrednika u tim područjima, kao i jačanje veza između istraživanja i praktične primjene na gospodarstvima. Gospođa Marija Cafuk uz organizaciju brojnih manifestacija često prima posjetitelje na svojem gospodarstvu, uključujući djecu i studente, kao i posjetitelje iz različitih zemalja. Marija je aktivna u poljoprivrednoj zajednici u svojoj županiji i do sada je primila niz nagrada za doprinos razvoju poljoprivrede u Varaždinskoj županiji.

 class=

Ovakav važan izbor naše poljoprivrednice veliko je priznanje i ponos ne samo našim poljoprivrednicima u Hrvatskoj, nego i svim ostalim sudionicima i predlagateljima koji su ponosni na ovakve naše vrijedne poljoprivredne proizvođače.

IZVOR: https://www.savjetodavna.hr/ (Dr. sc. Mara Bogović, voditeljica Službe za stručnu podršku)

Prethodni članakKako do kvalitetne jednodnevne peradi?
Sljedeći članakCvatnja jabuke
Savjetodavna služba
Savjetodavna služba specijalizirana je javna ustanova za obavljanje poslova savjetodavne djelatnosti u poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu i unapređenju gospodarenja šumama i šumskim zemljištima šumoposjednika. Od svog osnutka 1991. godine pa do danas, Savjetodavna služba) imala je nekoliko etapa u svom razvoju u kojima su provedene statusne i organizacijske promjene te prilagodba kadrovske i specijalističke strukture zaposlenih, sukladno ciljevima i reformama poljoprivredne politike u Republici Hrvatskoj. Osnivanje i djelatnost Službe po prvi puta u njezinoj povijesti regulirano je donošenjem Zakona o Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi u svibnju 2012. godine („Narodne novine“ br. 50/2012), pri čemu Služba dobiva i dvije javne ovlasti i to: provođenje stručnog nadzora u integriranoj proizvodnji, i organiziranje i izvođenje obrazovanja i osposobljavanja iz područja poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Nadalje, donošenjem Zakona o izmjenama Zakona o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi krajem 2013. godine („Narodne novine“ br. 148/13), promijenjen je naziv Službe u Savjetodavna služba - javna ustanova za savjetodavnu djelatnost u poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu te unapređenju gospodarenja šumama i šumskim zemljištima šumoposjednika, čime je proširena djelatnost Službe sa novim poslovima i zadaćama i javnim ovlastima u području šumarstva. Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta Savjetodavne službe sistematizirano je 398 radnih mjesta, trenutno je zaposleno 247 službenika. Temeljem Zakona o savjetodavnoj službi, Služba ostvaruje sredstva za rad iz državnog proračuna RH, obavljanjem svoje djelatnosti i iz drugih izvora na način i pod uvjetima propisanim Zakonom i Statutom Službe. Misija Savjetodavne službe jest razvijati konkurentna i napredna poljoprivredna gospodarstava i subjekte u ribarstvu i šumarstvu kroz informiranje, savjetovanje i obrazovanje, uz poštivanje načela dobre poljoprivredne prakse te očuvanje ruralnog prostora njegujući tradiciju i običaje.