Svečana ceremonija proglašenja i dodjele nagrade za najinovativniju poljoprivrednicu EU održana je 10.03.2021 g. putem internetskog događaja. U finalu je u uži izbor od prijavljenih 80 kandidatkinja izabrano pet finalistica, uz Mađaricu, Belgijanku, Španjolku i Talijanku, i naša poljoprivrednica Marija Cafuk iz Vidovca, kako u Copa Cogeca kažu, poznata uzgajivačica “Varaždinskog zelja” koja na svome gospodarstvu dugi niz godina primjenjuje i koristi pametne poljoprivredne pristupe. Izbor i dodjelu nagrada organiziralo je Europsko udruženje poljoprivrednih proizvođača Copa Cogeca, a vodeća tema je “Poljoprivrednice kao upraviteljice klimatskih inovacija. COPA (Committee of Professional Agricultural Organisations) je europsko udruženje poljoprivrednika koje čini 60 organizacija iz zemalja EU i 36 partnerskih organizacija iz drugih europskih zemalja kao što su Island, Norveška, Švicarska i Turska. COGECA (General Confederation of Agricultural Cooperatives in the European Union) je europsko udruženje poljoprivrednih zadruga u koje se ubraja 35 punih članica, 4 pridružene članice i 36 članica partnera. Ciljevi udruženja Copa-Cogeca odnose se na zastupanje interesa europskog poljoprivrednog sektora u cjelini pred Komisijom i drugim institucijama EU, preispitivanje svih relevantnih pitanja i sudjelovanje u kreiranju zajedničke poljoprivredne politike EU. Nagradom za provođenje inovacija u poljoprivredi želi se istaknuti doprinos žena poljoprivrednica, kojega one daju u poljoprivrednoj proizvodnji, ruralnom razvoju i šumarstvu. Kroz ovogodišnju se nagradu želi pokazati kako farmerice potiču razvoj novih poslovnih modela i njihovu aktivnu ulogu u rješavanju najvećih izazova u poljoprivredi i šumarstvu u odnosu na klimatske promjene.

 class=

Dodjela nagrade je započela 2010. godine, a ove godine je organizirano njeno šesto izdanje. Nagrada je ujedno prilika da se pokažu brojni inovativni pristupi koje žene koriste u pronalaženju novih rješenja za izazove s ​​kojima se suočavaju u ruralnim područjima. Gospođa Marija Cafuk poznata je proizvođačica varaždinskog zelja u svom kraju, održavajući tradiciju uzgoja čuvane sorte i tradicionalnog kiseljenja varaždinskog zelja. Bila je glavni suradnik njezina postupka zaštite na razini EU-a te je dala značajan doprinos brojnim monografijama i  knjigama koje promoviraju proizvode i tradiciju u ruralnim područjima Varaždinske županije.

 class=

Gospođa Marija Cafuk i njezino poljoprivredno gospodarstvo sudjelovali su u nizu projekata kojima je cilj pokazati kako agrotehničke mjere mogu biti važne u provedbi za smanjenje emisije ugljika, očuvanje biološke raznolikosti kao i očuvanje domaćih sorti prilagođenih klimatskim promjenama. Provedbom brojnih projekata koji imaju za cilj poboljšanje konkurentnosti i produktivnosti kroz održivo upravljanje, postignut je bolji prijenos znanja između mladih poljoprivrednika u tim područjima, kao i jačanje veza između istraživanja i praktične primjene na gospodarstvima. Gospođa Marija Cafuk uz organizaciju brojnih manifestacija često prima posjetitelje na svojem gospodarstvu, uključujući djecu i studente, kao i posjetitelje iz različitih zemalja. Marija je aktivna u poljoprivrednoj zajednici u svojoj županiji i do sada je primila niz nagrada za doprinos razvoju poljoprivrede u Varaždinskoj županiji.

 class=

Ovakav važan izbor naše poljoprivrednice veliko je priznanje i ponos ne samo našim poljoprivrednicima u Hrvatskoj, nego i svim ostalim sudionicima i predlagateljima koji su ponosni na ovakve naše vrijedne poljoprivredne proizvođače.

IZVOR: https://www.savjetodavna.hr/ (Dr. sc. Mara Bogović, voditeljica Službe za stručnu podršku)

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKako do kvalitetne jednodnevne peradi?
Sljedeći članakCvatnja jabuke
Avatar
Savjetodavna služba specijalizirana je javna ustanova za obavljanje poslova savjetodavne djelatnosti u poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu i unapređenju gospodarenja šumama i šumskim zemljištima šumoposjednika. Od svog osnutka 1991. godine pa do danas, Savjetodavna služba) imala je nekoliko etapa u svom razvoju u kojima su provedene statusne i organizacijske promjene te prilagodba kadrovske i specijalističke strukture zaposlenih, sukladno ciljevima i reformama poljoprivredne politike u Republici Hrvatskoj. Osnivanje i djelatnost Službe po prvi puta u njezinoj povijesti regulirano je donošenjem Zakona o Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi u svibnju 2012. godine („Narodne novine“ br. 50/2012), pri čemu Služba dobiva i dvije javne ovlasti i to: provođenje stručnog nadzora u integriranoj proizvodnji, i organiziranje i izvođenje obrazovanja i osposobljavanja iz područja poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Nadalje, donošenjem Zakona o izmjenama Zakona o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi krajem 2013. godine („Narodne novine“ br. 148/13), promijenjen je naziv Službe u Savjetodavna služba - javna ustanova za savjetodavnu djelatnost u poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu te unapređenju gospodarenja šumama i šumskim zemljištima šumoposjednika, čime je proširena djelatnost Službe sa novim poslovima i zadaćama i javnim ovlastima u području šumarstva. Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta Savjetodavne službe sistematizirano je 398 radnih mjesta, trenutno je zaposleno 247 službenika. Temeljem Zakona o savjetodavnoj službi, Služba ostvaruje sredstva za rad iz državnog proračuna RH, obavljanjem svoje djelatnosti i iz drugih izvora na način i pod uvjetima propisanim Zakonom i Statutom Službe. Misija Savjetodavne službe jest razvijati konkurentna i napredna poljoprivredna gospodarstava i subjekte u ribarstvu i šumarstvu kroz informiranje, savjetovanje i obrazovanje, uz poštivanje načela dobre poljoprivredne prakse te očuvanje ruralnog prostora njegujući tradiciju i običaje.