Od  22. travnja 2014. godine, kreće javna rasprava o Zakonu o Hrvatskoj agronomskoj komori.

Ministarstvo poljoprivrede je otvorilo javnu raspravu o Zakonu o Hrvatskoj agronomskoj komori koja će trajati idućih 15 dana (od 22. travnja do 06. svibnja 2014. godine).

Prijedlog Nacrta Zakona o Hrvatskoj agronomskoj komori izradilo je Povjerenstvo u čijem sastavu su bili predstavnici Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju; Hrvatskog agronomskog društva; Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo; Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije; Hrvatske poljoprivredne agencije; Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša; Instituta za poljoprivredu i turizam; Poljoprivrednog fakulteta Osijek; Poljoprivrednog instituta Osijek; Poljoprivredne savjetodavne službe i Ministarstva poljoprivrede.

Cilj izrade i donošenja Zakona o Hrvatskoj agronomskoj komori je udruživanje agronoma radi zastupanja i usklađivanja zajedničkih interesa, zaštite javnog interesa i zaštite interesa trećih osoba te stvaranja mreže ovlaštenih osoba za stručne i savjetodavne poslove iz područja poljoprivrede kao dodatne pomoći poljoprivrednim gospodarstvima u izradi projekata vezanih uz ulaganja i korištenje EU fondova.

Obzirom da u Ministarstvu poljoprivrede navedenu problematiku smatramo važnom, ovim putem pozivamo javnost da se aktivno uključi u javnu raspravu sa svojim prijedlozima.

 

Više na linku

Prethodni članakBiomasa – obnovljivi izvor energije
Sljedeći članakZaključci: sa održanog 3. sastanka Izvršnog odbora Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava “Život”
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.