Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom raspisuje javne natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava za programe zapošljavanja i održavanja zaposlenosti osoba s invaliditetom.

Javni natječaj za dodjelu sredstava za programe inovativnog zapošljavanja te Javni natječaj za dodjelu sredstava za otvaranje novih radnih mjesta i održavanje zaposlenosti u integrativnim i zaštitnim radionicama, prvi su javni pozivi takve vrste nakon uvođenja sustava kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom na temelju kojih će Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom dodijeliti bespovratna sredstva poslodavcima, u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna, za programe zapošljavanja osoba s invaliditetom. Na natječaj za dodjelu sredstava za programe inovativnog zapošljavanja mogu aplicirati poslodavci koji zapošljavaju osobe s invaliditetom na otvorenom tržištu rada, odnosno osobe s invaliditetom koje se samozapošljavaju, dok na drugi natječaj programe mogu prijaviti zaštitne radionice kako bi ostvarile sredstva za otvaranje novih radnih mjesta ili održavanje postojeće zaposlenosti osoba  s invaliditetom. Na svakom od ova dva natječaja bit će dodijeljeno po 10 milijuna kuna najboljim programima koji će obuhvatiti nabavu novih tehnologija, opreme, strojeva, adaptaciju poslovnih prostora ili edukaciju kadrova, sve u svrhu otvaranja novih radnih mjesta za osobe s invaliditetom ili zadržavanja postojećih, kako na otvorenom tržištu rada tako i u zaštitnim radionicama.

 

Financiranje odnosno sufinanciranje ovakvih programa nastavak je pozitivne politike i poticanja zapošljavanja osoba s invaliditetom koje provodi Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, a temelji se na novom Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Ovim je Zakonom od 01. 01. 2015. uvedena obveza zapošljavanja osoba s invaliditetom svim poslodavce koji zapošljavaju najmanje 20 radnika i to po stopi od 3% u odnosu na ukupan broj zaposlenih. Poslovni subjekti koji ne ispunjavaju propisanu kvotu zapošljavanjem osoba s invaliditetom ili na neki drugi od propisanih zamjenskih načina ispunjenja kvote, svoju obvezu ispunjavaju uplatom novčane naknade. Upravo sredstva uplaćena po osnovi novčane naknade zbog neispunjenja kvotne obveze sada se vraćaju poslodavcima putem ovih natječaja. Na taj se način ispunjava zakonski utvrđena namjena novčane naknade i još jednom  dokazuje da naknada nije novi bespotreban parafiskalni namet nego se koristi isključivo u svrhu poticanja zapošljavanja osoba s invaliditetom. 

 

Javni natječaji bit će kroz nekoliko dana objavljeni u „Narodnim novinama“, te u dva dnevna lista, a rok za prijavu programa je 20 dana od objave u „Narodnim novinama“.

 

                                                                                                                                                      Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom

 

Prethodni članakKoliko su štetna umjetna sladila?
Sljedeći članakObavijest proizvođačima jabuka i mandarina
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.