Unatoč visokim temperaturama u subotu, 22. srpnja 2017. u gradu Prelogu održano je 13. županijsko natjecanje orača Međimurske županije. Organizatori natjecanja kao i svih prethodnih godina bili su: Udruga za organizaciju natjecanja orača Međimurske županije i Savjetodavna služba-Podružnica Međimurske županije, dok su glavni pokrovitelji manifestacije Grad Prelog i Međimurska županija. Natjecanje se održalo na državnom poljoprivrednom zemljištu koje obrađuje obitelj Vuk iz Čehovca.

 Važnost ovakvog vida ne samo manifestacije, već izmjene iskustava i edukacije poljoprivrednih proizvođača vidljiva je iz činjenice da su skupu bili nazočni državni tajnik Tugomir Majdak, zamjenik župana Josip Grivec, ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek, gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek i još mnogobrojni dužnosnici vezani uz poljoprivredni sektor.

Ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek istakao je bitnost ovakvog natjecanja jer na natjecanju poljoprivredni proizvođači pokazuju svoje znanje i vještine, ali i činjenicu da je obrada tla, točnije oranje, početak kvalitetne poljoprivredne proizvodnje. Zamjenik župana Josip Grivec na simboličan način usporedio je brazdu kao početak života. Državni tajnik Tugomir Majdak također je istakao važnost ovakvog natjecanja jer se godišnje na nivou Republike Hrvatske održava oko šesnaest natjecanja orača te da će Ministarstvo poljoprivrede i dalje podupirati ovakva natjecanja.

Natjecanje petero natjecatelja u kategoriji plugova premetnjaka i devetero natjecatelja u kategoriji plugova ravnjaka otvorio je državni tajnik Tugomir Majdak. Prema ocjenama sudaca (Siniša Hrgović, mr. sc. Tatjana Međimurec, Željko Šebalj, Željko Ferenc i Tomislav Berent) prvoplasirani natjecatelji Fran-Andrej Jalušić (kategorija plugovi ravnjaci) i Tomislav Kolarić (kategorija plugovi premetnjaci) predstavljati će Međimursku županiju na državnom natjecanju orača 02. rujna 2017. godine u gradu Zagrebu.

 

Suzana Pajić, dipl. ing. agr.

 src=

Prethodni članakProdaja jaja na tržnici
Sljedeći članakKoje cvijeće uzgajati na balkonu koji je jako izložen suncu?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.