U srcu jeseni, Hrvatska Kostajnica postaje središte zbivanja i veselja, jer uskoro počinje Kestenijada, jedna od najvećih i najatraktivnijih manifestacija u kontinentalnoj Hrvatskoj. Ove godine, Kestenijada se održava po XXVII. put, slaveći dolazak kestena, omiljenog jesenskog ploda čiji miris i okus obogaćuju gastronomsku ponudu ovog kraja.

Svake godine, u razdoblju održavanja Kestenijade, iz dana u dan, dolazi doživljaj kao da se cijela Hrvatska slila u ovaj mali gradić pored rijeke Une.

Manifestacija nudi raznolik kulturni, zabavni, sportsko-rekreativni i gastronomski sadržaje  koji privlače posjetitelje. Tijekom tri dana, održava se višesatni program s oko 1000 izvođača, uključujući KUD-ove, limene glazbe i poznata estradna lica.

Glazbeni  i kulturni program

Voditelj programa, Mirko Fodor, ponovno će zadržati publiku u dobrom raspoloženju dok uživaju u nastupima popularnih izvođača. Prvi dan, 4. listopada, započet će nastupom benda Diktatori i Giuliana, a slijede Mia Dimšić i grupu Dalmatino 5. listopada. Na kraju, 6. listopada, očekujte Ezerki & 7/8 te TS Cure Iz Centra.

Uz to, posebno se ističe koncert domoljubnih i izvornih pounjskih pjesama pod nazivom „Iz Pounja domovini“, koji će održati Gradska limena glazba iz Petrinje, pod umjetničkim vodstvom Josipa Kapovića dajući publici priliku da uživa u klasicima poput „Ispod Djeda, kostajničkog brda“ i “Lijepo moje Pounje”.

Aktivnosti za sve generacije

Za vikend, od prijepodnevnih sati bit će organiziran prijevoz do šume kestena gdje posjetitelji mogu sami ubrati ove dragocjene plodove. Planinarsko društvo „Djed“ vodit će turiste po predivnoj pješačko-planinarskoj stazi Gordana Lederera dugoj 12 km, koja se pruža iznad Kostajnice s prekrasnim pogledima na dolinu rijeke Une koju okružuju šume kestena.

Ove godine posjetitelji će dobit priliku sudjelovati i u Healthy Fit pješačkoj turi, koju će voditi poznati fitness stručnjaci Mario Valentić i Katarina Prpić, nudeći savjete o zdravoj prehrani i fizičkoj aktivnosti. U zajedničkom druženju posjetit će dva važna vrhunca iznad Kostajnice – jedan dan brdo „Djed“ na kojemu je zaštićena park-šuma istog imena, a drugi brdo Čukur na kojemu se nalazi po mnogima najljepši spomenik iz Domovinskog rata u Hrvatskoj, spomenik „Slomljeni pejzaž“ podignut u čast poginulom HRT-ovom snimatelju Gordanu Ledereru. Upravo zbog velikog interesa za ovaj spomenik, lokalni turistički vodič posjetitelje će upoznati s ovom i mnogim drugim znamenitostima.

Kultura i umjetnost

U sklopu Kestenijade, posjetitelji mogu uživati u likovnoj izložbi akademskih slikara koji su sudjelovali u “Unskoj likovnoj koloniji“. Osim toga, izložbe starih fotografija i predavanja o domaćoj kulturi, povijesti i umjetnosti dodatno obogaćuju manifestaciju.

Stari grad Hrvatska Kostajnica ponovno će oživjeti u starom sjaju i srednjovjekovnim igrama, zanatima i plesovima.

Bogati sadržaji za djecu

Oko Starog grada organizirat će se bogat sadržaj za djecu – dječje radionice, kazališne predstave, igre, veliki luna park, napuhanci, bungee jumping. Po prvi put Kestenijada će imati i večernji show sa svjetlosnim atrakcijama – instalacijama, laser showom i projekcijama na fasade po uzoru na popularni Festival svjetlosti u Zagrebu. Posjetitelji, a posebno će to djeci biti zanimljivo, moći se voziti turističkim vlakićem po gradu i obići sve lokacije manifestacije.

Gastronomija i Eko Sajmovi

Gastronomija će imati poseban naglasak, s brojnim jelima od kestena i specijalitetima kostajničke kuhinje. OPG Lenac, koji se bavi ekološkom proizvodnjom, organizirat će eko-sajam na kojem će se moći degustirati razni proizvodi.

Dođite na Kestenijadu!

Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici je nezaboravna prilika da uživate u jesenskoj atmosferi, okusima i slavlju. Posjetitelji iz Zagreba mogu se lako pridružiti manifestaciji vlakom specijalnom linijom Kestencug, a brzina i udobnost vožnje čine putovanje ugodnim.

Ne zaboravite, Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici nije samo manifestacija, to je proslava zajedništva, tradicije i ljepote jeseni. Ako još niste posjetili Kestenijadu, neka ova godina bude vaša prilika za istraživanje ovog jedinstvenog događaja!

Prethodni članakOtvoren gastro festival u Topuskom
Sljedeći članakZavršio Ribarski tjedan u Crikvenici
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.