Kodeks otkupa žitarica i uljarica definira parametre otkupa. Parametri iz Kodeksa će se sukladno dogovoru proizvođača, prerađivača i otkupljivača primjenjivati od žetve/berbe 2015. godine.

Vođeno primjerima drugih članica EU, Ministarstvo je pristupilo izradi Kodeksa koji će po prvi puta naglasiti kvalitetu žitarica i uljarica kao uvjet konkurentnosti na tržištu. Do sada se trženje žitarica vršilo po standardima koji datiraju iz 1954. godine.

 

Prilikom otkupa pšenice primjenjivat će se razredi kvalitete, pri čemu će postotak proteina biti odlučujući čimbenik. Uvođenje dodatnih parametara predstavlja značajan iskorak u dosadašnjoj proizvodnji i trženju pšenice, ali i ostalih žitarica i uljarica.

 

Kodeks je preporuka proizvođačima za proizvodnju kvalitetne robe koja će biti konkurentna na tržištu Europske unije, a otkupljivačima preporuka vezana uz otkup, te će ujedno predstavljati temelj za sklapanje ugovora između proizvođača i otkupljivača.

 

U Europskoj uniji standard po kojem se prodaje ili kupuje dogovara se između kupaca i prodavatelja u okviru ugovora koji zajednički sklapaju i zaključuju, a temelji se na važećem Kodeksu pojedine države članice.

 

Ministarstvo poljoprivrede poziva poljoprivredne proizvođače na udruživanje radi jačanja njihove pregovaračke pozicije i povećanja konkurentnosti zbog smanjivanja troškova poslovanja. Naime praksa Europske unije potvrđuje da se otkup vrši uglavnom preko organiziranih proizvođačkih organizacija (npr. zadruga, udruga).

 

www.mps.hr

 

Prethodni članakNalaz zaraze azijskom strizibubom Anoplophora chinensis (Forster) na novom području u Zagrebačkoj županiji- Informacija za javnost
Sljedeći članakKompaktan, snažan, Kubota
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.