Sponzorirani prilog

 

""Kubota tradicionalno više naginje nižim razredima konjskih snaga, ali stalno proširuje raspon proizvoda. Trenutno najjači traktor je M 135 GX sa 140 KS (103 kW). Novi modeli od 130, 150 i 170 KS (M7 serija) dolaze 2015. godine.

NOVOSTI

– elektronski upravljivo common-rail ubrizgavanje s povratom ispušnih plinova i filtrom čestica dizela,
– upravljanje s 36-V i 36-R prijenosom s hidrauličnim sklopom za promjenu smjera kretanja,
– raspored stupnjeva prijenosa sa zaključavanjem mjenjača,
– 40 km/h sa smanjenim brojem okretaja motora,
– prerađena kabina s novodizajniranom unutrašnjošću i poboljšanom ergonomijom.
Portalna osovina s kutom zakretanja od 57°osigurava maleni krug okretanja od
9 metara.
Stražnje poluge hidraulike podižu maksimalno 4100 kg. Standardno postoje tri
para hidrauličnih izlaza.

Japanska kvaliteta i dugovječnost

""Kubota ima jako veliku okomicu proizvodnje. Japanci sami izrađuju motor, prijenos, osovine i kabinu, tj. sve najvažnije komponente. Sklop za promjenu smjera kretanja bez korištenja kvačila, puzajuće brzine, klima uređaj, Grammer sjedalo sa zračnim amortizerom, Scharmueller automatska kuka, prednji blatobrani, podesive felge, šest radnih svjetala itd., dio su serijske opreme.

Najveće je promjene doživio 4-cilindrični motor

Common-rail sustav s peterostrukim ubrizgavanjem osigurava raspršivanje dizel goriva. Turbopunjač i intercooler osiguravaju potrebno punjenje. Kako bi se zadovoljili standardi emisije ispušnih plinova Tier 4 i/ili EU 3B, ispušni plinovi se hlade i ponovno vraćaju u komoru izgaranja. Dodatno, dizel-oksidacijski katalizator i filtar čestica dizela smanjuju količinu štetnih tvari. Pored toga, Kubota obećava veći okretni moment pri manjem broju okretaja, smanjenu potrošnju goriva i manju buku motora. Četveroventilni motor ima nominalni broj okretaja od poprilično visokih 2600 o/min, a maksimalni okretni moment od 351 Nm već je raspoloživ od 1400 do 1600 o/min. Najveća brzina od 40 km/h postiže se već pri 2100 o/min, kako bi se uštedjelo na gorivu prilikom prijevoza. Uz common-rail ubrizgavanje, motor je opremljen i elektronskim nadzorom broja okretaja.

Primjer potrošnje s testiranja na ovogodišnjem Farm Show-u održanom u Osijeku: Kubota M9960 s Regent 3-brazdnim okretnim plugom trošio je 2.7 L/h. Na taj način se broj okretaja motora može držati konstantnim. Zato je potrebno jednostavno postaviti broj okretaja ručicom gasa i pritisnuti jedan prekidač na upravljačkoj ploči. To znači da motor regulira snagu kako bi održao broj okretaja. Na taj način brzina, broj okretaja kardanskog vratila i učinak hidraulike ostaju jednaki – time se postiže konstantni broj okretaja umjesto konstantne snage.

Motor je smješten ispod jednodijelnog poklopca novog dizajna koji se široko otvara i spušta prema naprijed. Povećani su otvori za dovod zraka, kako bi se odgovorilo na povećane zahtjeve za hlađenjem. Hladnjak je lako dostupan, a moguće ga je očistiti nakon jednostavnog izvlačenja kondenzatora klima uređaja. Kondenzator klima uređaja može se izvaditi za čišćenje hladnjaka. Povrat ispušnih plinova i filtar čestica dizela ispod poklopca, osiguravaju čišći ispuh. U srebrnom kućištu se skriva filtar čestica dizela. Zbog toga je ispuh sada smješten lijevo (po želji i ispod).

Dvanaest brzina u radnom području

Kod mjenjača je vidljiva promjena kulise. Tako se mjenjač s 36 brzina sada pomoću sklopa za promjenu smjera kretanja bolje pokreće. Parkirna pozicija je također integrirana u mjenjačku kulisu. Sveukupno, mjenjač ima 6 brzina u tri grupe s jednim Powershift stupnjem. Na taj način se brzina može promijeniti za 19 posto. Modulacija između sklopa za promjenu kretanja i Powershift stupnja korisnicima se “sviđa na prvu”. Mjenjačka kulisa je sada ravna i lakše se njome upravlja. Svi upravljački elementi su ergonomski poredani. Jednostavna kabina s pomičnim upravljačem i dobro modulirani sklop za promjenu kretanja su također odlike traktora M9960. Kome je potreban traktor s puno klirensa, kod M9960 dobiva 450 mm.

Dvije brzine kardanskog vratila

""M9960 ima dvije brzine kardanskog vratila: 540 i 540 E ili 540 i 1000 o/min. 540 o/min se postižu pri broju okretaja motora od 2035 o/min, a kod 540 E već pri 1519 o/min. Iz tog razloga se motor pri toj brzini kardanskog vratila okreće s još samo 1770 o/min, kako se ne bi oštetio. 1000 o/min kardanskog vratila se postižu pri broju okretaja motora od 2389 o/min. Broj okretaja bira se pomoću poluge na stražnjem dijelu traktora. Kardansko vratilo se uključuje elektrohidraulički-samomodulirajuće, pomoću mokrog lamelnog kvačila za nježno uključivanje. Dvostruka hidraulična pumpa s 21 L upravljačkom pumpom i 64 L/min radnom pumpom, osigurava maksimalnih 4100 kg podizanja na stražnjem dijelu traktora. Mehaničko podešavanje je pomoću gornjeg hidrauličnog izlaza. Maksimalno su moguća tri mehanička, dvoaktivna upravljačka izlaza (ventila).

Okretan zbog portalne osovine

Kubota koristi portalnu osovinu, koja se prilikom kočenja automatski uključuje preko lamelnog kvačila. Portalna osovina omogućuje kut zakretanja od 57 stupnjeva. Time Kubota postaje vrlo okretna. Uz korištenje standardnih guma dimenzija 480/70 R 34 straga i 360/70 R 24 naprijed, traktor ima krug okretanja od oko 9 m.

Udobna kabina

Traktor osvaja i kroz svoju svijetlu unutrašnjost kabine. Na taj način radni prostor djeluje vrlo ugodno. Grijanje i klima uređaj svoje mlaznice imaju na upravljačkoj ploči. Grijanje odaje vrlo moćan dojam. Vjetrobransko staklo je povučeno prema gore kako bi se poboljšao pogled na prednji utovarivač. Mjenjačem, ručicom gasa i upravljačkim uređajima se dobro može koristiti. Traktor se ugodno i tiho kreće na cestama, također i pri najvećim brzinama; iz tog razloga ne nedostaje amortizacija kabine, za što je svakako zaslužan serijski ugrađeni, zračni amortizer sjedala vozača. Izvrstan osjećaj prostranosti dobiven je zahvaljujući zaobljenim staklima, dok se sjedalo za suvozača može dodatno naručiti. Upravljač s novodizajniranom upravljačkom pločom se pomoću jedne nožne papučice dobro može prilagoditi vozaču.

Cjelokupni dojam

M 9960 se izvana jedva razlikuje od prethodnika. Dodatni uvodnici zraka napoklopcu motora i ispuh na lijevoj strani ne čine novi traktor. Razlike se prije svega nalaze ispod poklopca motora, s novim common-rail motorom uz filtar čestica i kontrolom broja okretaja. Motor je prilično poletan. 40 km/h pri smanjenom broju okretaja motora se pozitivno odražavaju na cjelokupan dojam. Kabina je ugodne svijetle boje, a upravljački elementi dobro posloženi. Sve u svemu, Kubota je jedan jednostavan traktor bez puno razvikanih rekvizita, ali dobro opremljen za mnoge različite poslove. Napominjemo da se Kubota traktori proizvode isključivo u Japanu. Na hrvatsko tržište dolaze s garancijom od 3 godine ili 3000 radnih sati.

 
 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKodeks otkupa žitarica i uljarica
Sljedeći članakU Dubrovniku održan ministarski sastanak zemalja regije o agrobiznisu
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.