Naši mladi poljoprivrednici su zahvaljujući Dubravki Šuica, ambasadorici Europske pučke stranke u Hrvatskoj, prvi put dobili priliku natjecati se za najboljeg poljoprivrednika EU, a za  najboljeg predviđena je nagrada od 10 tisuća eura, dok je iznos od 7.500 eura predviđen za najodrživiji projekt kao i za najinovativnijeg mladog poljoprivrednika iz EU.

Nakon pregleda više od 200 prijava, 41 prijava je ušla u uži izbor, stručno povjerenstvo je jednoglasno izabralo Martinu Petrović iz Vukojevaca, kraj Našica za najbolju mladu poljoprivrednicu Hrvatske. Nagradu je osvojila projektom proizvodnje suhomesnatih proizvoda od crne slavonske svinje – fajferice

  width=

Među još 9 poljoprivrednika koji su sudjelovali na natječaju i nagrađeni putovanjem na 2. europski kongres mladih poljoprivrednika u Europskom parlamentu u Bruxellesu je i 30 –godišnji ekonomista, nositelj gospodarstva u Upisniku poljoprivrednika, Goran Golem iz Lisičića, Zadarska županija. Goran je zauzeo treće visoko mjesto sa projektom proizvodnje autohtonog češnjaka. Član je udruge proizvođača luka Zadarske županije „Rešta“ i prvi među proizvođačima luka koji je u Registru ekoloških proizvođača. Sve slobodno vrijeme provodi u polju jer češnjak je zahtjevna kultura poglavito kada parcela prelazi 2,00 ha. Stoga, Goran radi ekonomske isplativosti neumorno istražuje i eksperimentira kako bi tradicionalnu proizvodnju osuvremenio, a potom i povećao. I, ne samo on nego i svi drugi proizvođači, poglavito mladi koji se teško odlučuju za ovu djelatnost zbog velikog uloga manualnog rada. Trenutno radi na patentiranju stroja za rasčešljavanje glavica češnjaka, dok je sadnju već usavršio putem četveroredne traktorske sadilice. Sve te aktivnosti Goranove i istraživanja Zavoda za povrtlarstvo Agronomskog fakulteta Zagreb, s prof. Josipom Borošić u konačnici imaju cilj povećanje proizvodnje, zajednički nastup na tržištu, a potrošači će prepoznati razliku izvornog luka u odnosu na bezukusni, “sterilizirani” kineski luk.

mr. sc. Ana Grgas

Prethodni članakGradu Kastvu 6,3 milijuna kuna iz IPARD -a
Sljedeći članakIPARD: 1,7 milijuna kuna peradarskoj farmi
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.