Dana 17. rujna 2015. godine na snagu stupa Pravilnik o provedbi Programa mlijeka u školama (NN 96/15 od 9.9.2015.). Pravilnikom se reguliraju uvjeti provedbe Programa potpore Europske unije za poboljšanje dostupnosti mlijeka i mliječnih proizvoda u odgojno-obrazovnim ustanovama radi poboljšanja distribucije mlijeka i mliječnih proizvoda te poboljšanja prehrambenih navika djece. Mjera je namijenjena korisnicima – učenicima prva četiri razreda osnovne škole, kojima podnositelj zahtjeva osigurava isporuku 4 mliječna obroka mjesečno za vrijeme trajanja školske godine. Valja napomenuti da su sve osnovne škole potencijalni korisnici ove mjere, odnosno više od 160.000 učenika. Ukupni iznos potpore po kilogramu mlijeka/određenih mliječnih proizvoda predstavlja zbroj europskog (Europskog poljoprivrednog jamstvenog fonda u iznosu od 0,1815 €/kg) i hrvatskog dijela potpore (Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 3,25 kn/kg). U Državnom proračunu za 2016. godinu rezervirano je 5,4 milijuna kuna za provedbu ove mjere.

 

Podnositelji zahtjeva za dodjelu potpore mogu biti obrazovne ustanove, nadležna obrazovna tijela, dobavljači mlijeka školama, organizacije osnovane isključivo u svrhu opskrbe korisnika školskim mlijekom, koje za tu namjenu moraju biti odobrene od strane Agencije za plaćanja.

 

Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj u srpnju ove godine usvojila je Nacionalnu strategiju za provedbu Programa mlijeka u školama za razdoblje od 1. kolovoza 2015. do 31. srpnja 2016. godine.

 

Svi dokumenti vezani uz sudjelovanje i provedbu ovog Programa dostupni su na mrežnim stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a osnovne upute, pojašnjenja i primjeri nalaze se na  mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Prethodni članakStara drvarnica, kako prijaviti izgradnju nove i upisati se kao vlasnik?
Sljedeći članakNewsletter 17/2015
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.