Lički škripavac je dobio prijelaznu nacionalnu zaštitu. Nakon provedenog postupka provjere dostavljene Specifikacije za proizvod Lički škripavac i postupka provjere kvalitete i posebnih značajki proizvoda oblikovanih utjecajem ljudskih ili prirodnih čimbenika specifičnih za određeno zemljopisno područje, Ministarstvo poljoprivrede za proizvod Lički škripavac izdalo rješenje o dodjeli prijelazne nacionalne zaštite za oznaku zemljopisnog podrijetla.

Inicijativa za zaštitu Ličkog škripavca zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla pokrenuta je u jesen 2017. godine zajedničkim trudom i zalaganjem LAG-a LIKA i Udruge malih sirara Ličko-senjske županije „Lički škripavac“.

Nakon što je Ministarstvo odobrilo prijelaznu oznaku za ovaj visokokvalitetni proizvod koji ima uporište u tradiciji ličkog kraja, Udruga malih sirara Ličko-senjske županije „Lički škripavac“ i LAG LIKA, kao potporna institucija, ubrzano pripremaju potrebnu dokumentaciju za podnošenje prijave za zaštitu ovog proizvoda i na EU razini.

U cijelom ovom postupku značajnu ulogu igra Ministarstvo poljoprivrede kao partner i koordinator aktivnosti i ključna točka u provedbi postupka zaštite.

Ukorijenjenost proizvodnje Ličkog škripavca u Lici vidljiva je iz samog vezanja naziva ovog sira za regiju Lika, prepoznatljivost proizvoda i izvan šireg područja Like kao i uključenost ovog sira u svakodnevnu uporabu kako u domaćinstvima tako i u ugostiteljskim objektima na području Like. Tržište za ovakvu vrstu visokokvalitetnih proizvoda postoji, Lika je prepoznatljiva po proizvodnji, a zaštita ovog proizvoda dat će dodatni obol podizanju proizvodnje na jednu višu razinu, cjenovnog isticanja ovog proizvoda i brendiranju Like kao područja s ponudom kvalitetne hrane.

Aktivnosti vezane uz zaštitu Ličkog škripavca jedan je od važnih projekata koji se provode u sklopu projekta „INTEGRA Lika 2020“, čiji je cilj,  uz ostalo, brendiranje Like kao prepoznatljive destinacije s bogatom ponudom autohtonih kulinarskih delicija.

Značajan put u postupku zaštite je uspješno prijeđen, a iz LAG-a LIKA i Udruge malih sirara Ličko-senjske županije „Lički škripavac“ nadaju se skoroj proslavi zaštite ovog sira i na EU razini – sira koji je othranio generacije, a danas sve više dobiva na važnosti kao vrhunska delicija.

Prethodni članakChoco rolls
Sljedeći članakHrvatska je dobila status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge!
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.