Udruga Gredica  u partnerstvu s II., III., IV. i VI. osnovnom školom Varaždin, uspješno je privela kraju projekt ,,Mali vrt za održivo sutra!”, a rezultati projekta predstavljeni su na konferenciji za medije održanoj krajem veljače u Gradskoj vijećnici gdje su o projektu govorili projektni partneri i predstavnici Grada Varaždina.

Projekt “Mali vrt za održivo sutra !”provodio se od  početka ožujka 2019.g. do kraja veljače 2020.g. na području grada Varaždina, u partnerstvu s četiri varaždinske osnovne škole. U provedbu projekta bili su uključeni učenici 1. i 2. odnosno 2. i 3. razreda škola partnera, njihovi učitelji, nastavnici i zaposlenici te zaposlenici Udruge Gredica. Cilj ovog projekta bio je kroz edukacije i radionice  doprinijeti povećanju kompetencija i aktivnog sudjelovanja učenika nižih razreda osnovne škole, njihovih učitelja i nastavnika te zaposlenika prijavitelja, u sadržajima iz područja održivog razvoja – istaknula je predsjednica Udruge Gredica i voditeljica projekta Rusalka Majer te istaknula kako su ekološka proizvodnja i lokalna potrošnja jednostavni  i učinkoviti načini na koji možemo utjecati i poboljšati održivost lokalne zajednice, a osvještavanje o tome potrebno je od najranije dobi.

Kroz igru i rad

Omogućavanje najmlađima da se bave vrtlarskim aktivnostima, učenjem kroz iskustvo, igru i rad svladavaju se teme kao što su važnost očuvanja bioraznolikosti, razvija se povjerenje u prirodu, odbacuju se strahovi od kukaca i malih vrtnih životinja te se uče praktične stvari o zdravoj prehrani. U tu su svrhu u školskim dvorištima III., IV. i VI. osnovne škole Varaždin te na lokaciji Čudesnih vrtova u Biškupcu, podignuti školski vrtovi u obliku povišenih vrtnih gredica. Svako razredno odjeljenje je osnovalo i njegovalo jednu gredicu.

Kroz praktičan rad u vrtu učenici su na primjerima iz stvarnog života učili o važnosti očuvanja bioraznolikosti, ekološkom uzgoju hrane, čuvanju sjemenja te važnosti očuvanja prirodnih resursa.  Za sve učenike je u sklopu projekta organizirano i studijsko putovanje na lokalni OPG, gdje su učenici imali priliku iz prve ruke dodatno proširiti svoje znanje i obogatiti iskustvo – izložila je Rusalka Majer.

Prethodni članakRozalindine čarolije od planike
Sljedeći članakJeste li svoj vinograd već osigurali od mraza?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.