Hrvatska seljačka stranka je 27.03.2015.godine na konferenciji za novinare predstavila projekt besplatne pravne pomoći građanima. U ime HSS-a govorili su Branko Hrg, predsjednik HSS-a i Marko Fak, diplomirani pravnik i voditelj besplatnog pravnog tima.

Sama hvalevrijedna ideja začeta je zbog pravne nesigurnosti, obzirom na često mijenjanje hrvatskih zakona, čime građani nisu i nemogu biti u toku kada su njihova prava i obveze u pitanju, a zbog opće gospodarske krize samo su rijetki u mogućnosti platiti stručnu pravnu pomoć.

Branko Hrg navodi kako je HSS 110 godina u službi građana, te kako bi informacije ovim projektom bile dostupne svima, što je u današnje vrijeme iznimno važno, kako bi se mogućnost zakonskih nedoumica svela na najmanju moguću mjeru.

Cilj projekta je da građani mogu na jednostavan način dobiti odgovor na pitanja iz ovršnog, parničnog, obiteljskog, zemljoknjižnog, nasljednog i obveznog prava. Ukoliko na pitanje zbog premalo podataka neće biti moguće odgovoriti putem weba, građani će se moći u dogovorenom terminu sastati s članovima našeg pravnog tima u prostorijama stranke i dobiti tražene informacije, navodi Fak. Nadodaje da će na ovaj način pomoći onima kojima je potrebna pravna pomoć, a ne mogu je platiti, te da upite mogu postavljati svi građani Hrvatske.

Projekt je dobio ime prema popularnom djelu Slavka Kolara „Mi smo za pravicu“, koje se bavi parlamentarnim izborima iz 1935. godine, a na kojima je ujedinjenu opoziciju predvodio tadašnji predsjednik stranke, dr.sc.Vladko Maček.

Građani mogu svoje konkretne upite poslati na e-mail adresu pravica@hss.hr, a pravni tim će u roku nekoliko dana na službenim stranicama HSS-a, www.hss.hr, objavljivati pitanje s odgovorom. U HSS-u vjeruju da bi se odgovarati moglo na tjednoj bazi, ovisno o broju upita koji pristignu.

 

                                                                                             

                                                                              Ivan Stupnišek, mag.ing.agr.

Prethodni članakProizvodne mogućnosti paške ovce
Sljedeći članakObavijest poljoprivrednicima – Podnošenje jedinstvenih zahtjeva započinje 30. ožujka
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362