Ministar Tomislav Tolušić održao je izlaganje „Kakvu poljoprivredu i ruralni razvoj želimo?“ na konferenciji „Hrvatska kakvu trebamo – Poljoprivreda za 21. stoljeće“ koju je danas, 4. listopada 2017. godine u hotelu Esplanade u Zagrebu otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske g. Andrej Plenković.

 

Konferencija je okupila brojne stručnjake iz područja poljoprivrede, poljoprivredne proizvođače i predstavnike prehrambene industrije koji su se okupili kako bi izmjenili mišljenja i odgovorili na pitanja o tome kakva je budućnost poljoprivrede u Hrvatskoj, kako potaknuti modernu i održivu proizvodnju uz bolje korištenje izdašnih EU fondova te uvođenje novih tehnologija i osiguranje usjeva, koji su načini udruživanja poljoprivrednika mogući i provedivi te što je potrebno napraviti da se dvije ključne gospodarske grane – proizvodnja hrane i turizam – bolje povežu.

 

Ministar Tomislav Tolušić sudjelovao je i na panel diskusiji „Kratki lanci opskrbe i lokalne robne marke: Kako povezati OPG s prehrambenom industrijom i turizmom?“.

 

U ovih nepunih godinu dana stvorili smo zakonodavni okvir koji će omogućiti promjenu negativnih trendova koje bilježimo posljednjih godina. Našem poljoprivredniku treba osigurati poštene, pravedne i provedive propise kako bi se on što manje bavio papirologijom i obilazio urede administracije, a što više vremena provodio na svojoj njivi. To je naš posao i naša odgovornost. Administracija mora biti na usluzi poljoprivrednoj proizvodnji, osluškivati potrebe proizvođača i osigurati nesmetane proizvodne procese. To je naš cilj i naša misija.“ – izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Prethodni članakOvog vikenda “Dani hrane i tradicijskih proizvoda”
Sljedeći članakPozajmljeni novac i problemi
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.