Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić domaćin je dvodnevnog posjeta povjerenika Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phila Hogana. Jučer su povjerenik i ministar održali sastanak s premijerom RH Andrejem Plenkovićem na kojem se razgovaralo o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije, cijepljenu protiv bolesti kvrgave kože i delegiranom aktu kojim se hrvatskim vinarima koji vino proizvode od sorte teran dozvoljava nastavak proizvodnje i trženja vina u okviru zaštićene oznake izvornosti „Hrvatska Istra“.

 

Velik dio europskog proračuna namijenjen je poljoprivredi, a Hrvatska je zemlja u kojoj je poljoprivreda jedna od najvažnijih djelatnosti, stoga mogu reći da je povjerenik Hogana nama jedan od najvažnijih povjerenika. Razgovarali smo o posljedicama preventivnog cijepljenja goveda protiv bolesti kvrgave kože, a Hrvatska je jedina država u Europi koja je prošle godine preventivno cijepila stoku protiv te bolesti te očekujemo određenu pomoć Komisije. O stanju tržišta poljoprivrednih proizvoda i trgovačkim praksama u tom segmentu često raspravljamo i na Vijeću ministara, a i danas smo se dotaknuli te teme. Nama najvažnija informacija svakako je ona koja se tiče terana”, izjavio je ministar Tolušić nakon sastanka.

 

Povjerenik Hogan istaknuo je da će pri donošenju Delegirane Uredbe koja se odnosi na teran učiniti sve da to bude doneseno u smislu u kojem treba biti doneseno. Ocijenio je da su poljoprivreda i turizam vrlo važni sektori za hrvatsko gospodarstvo i mogu imati ogroman doprinos gospodarskom rastu i razvoju te stvaranju novih radnih mjesta. Izjavio je i da je u razgovoru s predstavnicima hrvatske Vlade bilo riječi i o dostupnosti poljoprivrednog zemljišta, kao i sredstava za financiranje poljoprivrede, ali i o uvozu hrane loše kvalitete iz drugih članica EU-a te položaju poljoprivrednih proizvođača u lancu opskrbe hranom, o čemu se nedavno vodila rasprava na Europskom vijeću. Na tom području, istaknuo je, pripremaju se prijedlozi politika koje bi trebale biti poznate do kraja godine. Zahvalio se Hrvatskoj zahvalio na proaktivnom pristupu problemu bolesti kvrgave kože, najavivši da će razmotriti kako EK u tome može pomoći.

 

Nakon sastanka u Vladi RH održan je sastanak u Hrvatskom Saboru s Odborom za poljoprivredu i Odborom za europske poslove Hrvatskog sabora, na kojem je sudjelovao i predsjednik Hrvatskog Sabora Božo Petrov.

 

U popodnevnim satima povjerenik Hogan je u pratnji ministra Tolušića posjetio OPG Zore Dužaić u Kominu pokraj Sv. Ivana Zeline, koje se bavi uzgojem pilića, svinja i krava. To je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, kroz dva projekta financirana iz EU fondova,  iskoristilo novac za rekonstrukciju i opremanje tovilišta za piliće i izgradnju staja za tov brojlera.

 

Danas, 24. ožujka 2017. godine s početkom u 10:00 sati u Kući umjetnosti Lauba u Zagrebu (Prilaz baruna Filipovića 23) povjerenik Hogan, ministar Tolušić i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Petir sudjelovat će na dodjeli nagrade za najboljeg mladog poljoprivrednika, poljoprivrednoj konferenciji i Dijalogu s građanima.

Prethodni članakPravo na smanjenje naknade za smeće
Sljedeći članakPosjetite dane otvorenih vrata u Grapaku
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.