Ministarstvo poljoprivrede dovršilo je izradu propisa kojim se regulira sustav doniranja hrane i hrane za životinje, a Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane objavljen je danas, petak 30. listopada 2015. godine u Narodnim novinama broj 119/15.  Pravilnikom se propisuju detaljni uvjeti, kriteriji i načini doniranja hrane i hrane za životinje, uvjeti koje mora ispunjavati posrednik u doniranju hrane i hrane za životinje,  te sadržaj i način vođenja Registra posrednika.

 

“Činjenica da se radi o ogromnim količinama zbog čega je Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo  inicijativu za bolje reguliranje područja doniranja hrane i uvjereni smo da će usvajanjem Pravilnika sustava biti bolji, a hrana koja je zdravstveno ispravna, a još se može iskoristiti, doći do onih kojima je potrebna,  izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

„Sustav doniranja hrane u Republici Hrvatskoj, naravno, postoji, no ovim propisom je isti pravno uokviren, a jedan od važnijih razloga jest  da se omogući oslobađanje donirane hrane PDV-a, odnosno, građanima koji doniraju hranu, omoguće određene porezne olakšice“, naglasio je ministar Jakovina. 

 

Kako bi se što prije moglo započeti s uspostavom reguliranog sustava, a izbjeglo velike troškove (primjerice izgradnju jednog ili više distributivnih skladišta s odgovarajućom infrastrukturom i osobljem) u ovom koraku nastojalo se iskoristiti trenutno postojeći način doniranja hrane kao i infrastrukturu raznih dobrotvornih organizacija koje se takvim radom već dugo bave u našoj zemlji. Stoga se posrednicima u lancu doniranja hrane i hrane za životinje smatraju neprofitne pravne osobe (razne humanitarne organizacije) koje su i do sada posredovale doniranom hranom te koriste odgovarajuće prostore za smještaj donirane hrane o čemu vode evidencije.

Osim manjih korektivnih zahvata  u postojeće evidencije te upisivanja u odgovarajući upisnik Ministarstva poljoprivrede, ne očekuju se veće promjene za same posrednike, ali se očekuje velika korist u odnosu na evidentiranje i raspodjelu donacija u skladu s potrebama te se postavlja temelj za buduće osnivanje nacionalne banke hrane i uspostavu razvijenog, koordiniranog sustava kakav postoji u većini zemalja članica Europske unije.

 

Osim namirivanja potreba za hranom siromašnijem dijelu pučanstva, predviđene mjere trebaju pridonijeti boljem iskorištavanju hrane odnosno smanjenju i kontroli njezinog uništavanja, čemu se u svijetu  pridaje sve veći značaj.

 

Donošenje ovog Pravilnika je prvi korak na putu ka jednom uređenom sustavu doniranja hrane.  Svjesni smo obima posla koji je pred svima nama, no zadovoljni što smo taj prvi korak učinili zajedno i znamo smjer kojim treba nastaviti dalje, zaključio je ministar Tihomir Jakovina.

Prethodni članakObavijest o pomicanju datuma za prijavu ukupnih količina mandarina proizvedenih na vlastitom gospodarstvu
Sljedeći članakMedljikovac se ne koristi za prihranu pčela zimi
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.