Ministarstvo poljoprivrede ukinulo je cijeli niz administrativnih troškova koji su se do sada naplaćivali hrvatskim stočarima. Riječ je o sredstvima za označavanje i obrasce u sustavima označavanja i registracije goveda, kopitara, svinja, ovaca i koza te sustavima označavanja i registracije matičnih grla svinja i kljunova peradi.

Ukinuto je 190 vrsta plaćanja za različite usluge koje od 1. travnja 2019. godine pružaju Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, poput kontrole proizvodnosti stoke, sredstava za označavanje stoke, izdavanje potvrda, marketinških oznaka, i sl. Cjelokupan popis svih ukinutih plaćanja možete vidjeti ovdje. Ovlaštene veterinarske organizacije će i dalje provoditi registraciju i označavanje stoke, ali materijalni troškovi sredstava za označavanje i propisnih obrazaca od sada idu na teret Ministarstva poljoprivrede, dok posjednik snosi samo trošak usluge označavanja i registracije. Dakle, svi ti dokumenti i dalje su obvezni, ali njihovo izdavanje postaje besplatno za korisnike. To će poljoprivrednicima u sektoru stočarstva na godišnjoj razini donijeti uštedu od 17,2 milijuna kuna.

Inače, stočarstvo i peradarstvo su prioritetni sektori i u Programu ruralnog razvoja RH, a do sad je u okviru mjere 4 odobreno 350 milijuna kuna potpora za nova ulaganja i modernizaciju stočarskih gospodarstava. Prošle godine uveli smo novu mjeru „Dobrobit životinja“, gdje je našim stočarima na raspolaganju 150 milijuna kuna za osiguranje nadstandarda za mliječne krave, svinje, krmače i nazimice, a od ove godine i za ovce i koze. Zbog zaštite i dugoročnog očuvanja svih hrvatskih pasmina osnovali smo Banku gena domaćih životinja. Donesen je Zakon o uzgoju domaćih životinja, kojim želimo unaprijediti uzgoj domaćih životinja i stočarsku proizvodnju u Hrvatskoj, a osigurano je dvostruko više novca za uzgojna udruženja, u iznosu od 2 milijuna kuna.

Nakon administrativnog spajanja različitih agencija iz sektora poljoprivrede započeli smo i proces administrativnog i financijskog rasterećenja poljoprivrednika. Podsjetimo, od 1. siječnja 2019. godine ukinute su Hrvatska poljoprivredna agencija, Hrvatska agencija za hranu i Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba.  Hrvatsku poljoprivredno-šumarsku savjetodavnu službu u cijelosti, kao i dio poslova Hrvatske poljoprivredne agencije preuzelo je Ministarstvo poljoprivrede, dok je bivši Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, uz promjenu imena u Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, preuzeo preostali dio poslova Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatsku agenciju za hranu u cijelosti.