Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručit će 20. rujna (petak) 17 kombi vozila Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici u prostorima Javne vatrogasne postrojbe Novi Zagreb.

Temeljem ugovora između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica, Ministarstvo poljoprivrede nabavilo je 74 vozila (28 pick-up vozila i 46 kombi vozila) vrijedna 17,8 milijuna kuna za vatrogasne zajednice u Hrvatskoj. U lipnju ove godine dodijeljeno je 57 vozila vatrogasnim zajednicama, a sutra će se održati primopredaja preostalih 17 vozila.

Rezultat je to nove raspodjele sredstava prikupljenih od naknade za opće korisne funkcije šuma kako je definirano novim Zakonom o šumama. Sada se umjesto 5 % za vatrogasne postrojbe i zaštitu od požara izdvaja 20% ukupno prikupljenih sredstava, što je na godišnjoj razini oko 40 milijuna kuna. Osim vatrogasnih jedinica u kršu, sredstva su sada dostupna i vatrogasnim jedinicama s područja cijele Republike Hrvatske.