Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Šimom Mršićem i pomoćnikom Zdravkom Baraćem  u ponedjeljak, 15. veljače 2021. godine, posjetila Splitsko-dalmatinsku županiju, pri čemu je u nazočnosti župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare, gradonačelnika Solina Dalibora Ninčevića te gradonačelnice Komiže Tonke Ivčević, uručila ugovore za 8,4 milijuna kuna vrijednu rekonstrukciju i opremanje proizvodnog pogona tvrtke Petason d.o.o te 37 milijuna kuna za izgradnju Ribarske luke Komiža.

Ministrica Vučković je za radnog posjeta gradu Solinu, u nazočnosti župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, gradonačelnika Solina Dalibora Ninčevića i gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare, uručila 8,4 milijuna kuna vrijedan ugovor o realizaciji projekta iz podmjere 4.2.1. Programa ruralnog razvoja tvrtki Petason d.o.o.  Pomoću gotovo 17 milijuna kuna ulaganja iz EU fondova planira se nabava niza strojeva i opreme za obradu i preradu mesa, teretnih hladnjača, kao i rekonstrukcija proizvodnog pogona te realizacija prostorije za proizvodnju proizvoda od svježeg mesa. 

Zadovoljstvo mi je svjedočiti još jednom primjeru uspješnog korištenja investicijskih mjera kojima se otvaraju nova radna mjesta u hrvatskoj mesno-prerađivačkoj industriji i ostvaruje naš cilj – jačanje produktivnosti, konkurentnosti i otpornosti hrvatske poljoprivrede. Do sada je iz poljoprivrednih fondova EU ugovoreno preko 20 tisuća ugovora u Splitsko-dalmatinskoj županiji ukupne vrijednosti veće od milijardu kuna, izjavila je ministrica Marija Vučković. 

Ministrica Vučković je u nazočnosti gradonačelnice Komiže Tonke Ivčević uručila ravnatelju Lučke uprave Split Vici Mihanoviću ugovor o dodjeli sredstava u okviru mjere 1.23./1.24. „Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa”, za provedbu projekta izgradnje ribarske luke u Komiži u vrijednosti odobrene potpore veće od 37 milijuna kuna, kojim će se omogućiti odgovarajući uvjeti rada ribarskim brodovima. 

Ribarska luka u Komiži od strateškog je značaja za ribarstvo jugoistočnog Jadrana, a maksimalnih 37 milijuna kuna potpore pridonijet će boljoj povezanosti proizvodnje i tržišta, udovoljavanju potreba ribara, ali i lokalnog stanovništva i turističkog sektoraizjavila je ministrica Vučković, te dodala:

-U cilju ublažavanja koronakrize, za sektor akvakulture i ribarstva predviđeno je 180 milijuna kuna europskih sredstava, a 2020. je isplaćeno i 22 milijuna kuna bespovratne državne potpore. Također, u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020. dodijelili smo više od dvije milijarde kuna, odnosno više od 80 posto od ukupno 348,7 milijuna eura javne potpore, a u finalizaciji je Strategija razvoja akvakulture temeljem koje ćemo realizirati konkretne aktivnosti za potpunu revitalizaciju sektora

S obzirom na neodgovarajuću infrastrukturu, komiški ribari su trenutno primorani voziti ulov do udaljenijih luka, a planirana ulaganja će omogućiti iskrcaj ribe direktno na obalu, kao i njeno vaganje i ukrcaj u rashladna vozila u najmanjem mogućem vremenu.  Projektom je obuhvaćena prva od sedam faza ulaganja u luku u Komiži, a previđa uređenje primarnog lukobrana u duljini od 78 metara, platoa u korijenu primarnog lukobrana, operativne obale u duljini od 54 metra, operativne obale istočno od korijena lukobrana u duljini od 89 metara, s uređenjem prometnih površina te instalacijama u zaleđu obalnog zida. Ulaganje će omogućiti da se u slijedećim fazama izgrade objekti sa hladnjačama za ribe i rakove, servisni objekti te benzinska postaja.  

Ministrica Vučković je zaključila radni posjet sastankom u Splitu s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave te Upravom šuma Podružnice Split na aktualne teme poput Park šume Marjan, financiranja šumarstva na kršu, protupožarnih  aktivnosti, korištenja šumskog zemljišta i ostale problematike.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje