Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APRRR) zatvorili su natječaj za podmjeru 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i 4.2. Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda Mjere 4.  Natječaj je bio otvoren od 11. veljače do 15. travnja 2015. godine.

 

Poljoprivredna gospodarstva ukupno su prijavila 1.280 zahtjeva za potporu u iznosu od 2.674.828.158,28 kuna, dok je ukupna vrijednost projekata 3.890.720.701,12 kuna.  

„Toliki broj zahtjeva i potpore koje su poljoprivrednici zatražili u ovom prvom natječaju za Mjeru 4. jednak je iznosu koji je sveukupno zatražen za sve IPARD mjere nakon 21-nog provedenog natječaja tijekom šestogodišnje provedbe IPARD programa“, izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na konferenciji za novinare.

 

Za IPARD je u svim raspisanim natječajima bilo 1.338 prijava s 2,3 milijarde  kuna tražene potpore. Od toga je ugovoreno 785 projekata za 1,25 milijardi kuna, a isplaćeno 386 projekata za 545 milijuna kuna.

 

Ukratko se rezultatima natječaja može reći slijedeće:

  • Poljoprivredna gospodarstva su prijavila 1.280 projekata vrijednih skoro 4 milijarde kuna, za koje žele povući 2.6 milijardi kuna iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj
  • Obiteljska poljoprivredna gospodarstva i obrti čine 3/4 ukupnog broja prijava
  • 60% novca iz tog fonda poljoprivredna gospodarstva traže za izgradnju, 27% za opremanje i mehanizaciju, a 13% za podizanje novih nasada.
  • 3/4 ukupnog broja prijava odnosi se na opremanje i mehanizaciju

 

„Unatoč brojnim opstrukcijama raznih političkih i interesnih skupina, te pojedinih europarlamentaraca koji su javno kroz domaće medije, ali i kroz europske institucije širili negativne informacije i opstruirale naše napor, rezultati ovih natječaja pokazuju kako je hrvatski Program ruralnog razvoja dobar, te da smo donijeli ispravnu odluku kada smo krenuli u raspisivanje natječaja prije nego je Program i službeno usvojen“, izjavio je ministar Jakovina.

 

Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je pismo Opće uprave za poljoprivredu u  kojem nas obavještava kako je postupak međuresornih konzultacija u EK  završen, te kako je Program ruralnog razvoja u potpunosti usklađen sa zakonodavnim okvirom. Europskoj komisiji je upućen zahtjev za odobrenjem Programa, a očekujemo da će Program biti usvojen od strane Europske komisije u svibnju.

 

Mjera 6 – Podmjera 6.3 – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava  namijenjena je svim malim poljoprivrednim gospodarstvima, koji kao takvi nisu prihvatljivi korisnici mjere 4, podmjere 4.1 – Ulaganja u fizičku imovinu.

 

Natječaj za ovu mjeru objavljen je 24. travnja, a za njega  se prijave podnose od 12. svibnja do 12. srpnja.

Potencijalni korisnici su poljoprivredna gospodarstva, Upisana u Upisnik poljoprivrednika, čija je ekonomska veličina, iskazana u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu PG, između 2.000 eura i 7.999 EUR-a.

 

Potpora je u ovoj mjeri za sve korisnike ista i iznosi 15.000 EUR-a, a isplaćuje se u dva obroka, od čega prvi dospijeva odmah po donošenju Odluke o dodjeli sredstava, a drugi nakon provedbe svih aktivnosti navedenih u Poslovnom planu.

 

Provedba ove mjere je prilično jednostavna, budući se ne radi o investicijskoj mjeri, korisnici u svrhu prijave izrađuju jednostavan Poslovni plan po zadanoj metodologiji, a uvjet konačne isplate je potpuna realizacija aktivnosti navedenih u tom planu i dostizanje definiranih ciljeva.

Primjerice, Poslovni plan može definirati kupovinu poljoprivrednog zemljišta u svrhu povećanja proizvodnje, ali isto tako i unaprjeđenje postojeće proizvodnje, primjerice ograđivanjem nasada, kupovinom životinja i sl.

 

Sukladno na natječaju za ovu mjeru je alocirano 15 milijuna eura.

Prethodni članakNeredovit urod voćki
Sljedeći članakPušteni u u rad dva nova mljekomata
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.