Poštovani budući korisnici Programa ruralnog razvoja,
 

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske priprema  Program ruralnog razvoja za razdoblje 2014. – 2020., koji bi trebao doprinijeti razvoju hrvatske poljoprivrede, ali i ruralnih područja uopće.
Nakon dva kruga javnog predstavljanja Programa u svim županijama Republike Hrvatske, započeli smo s opsežnim poslom njegova dovršetka, kako bi ga poslali na usvajanje Vladi Republike Hrvatske, što je i naša obveza.
 
Imajući na umu velike potrebe poljoprivrednog i prerađivačkog sektora za ulaganjima i želju za razvojem ruralnih područja, Ministarstvo poljoprivrede tijekom 2014. godine planira

raspisati natječaje za 8 mjera Programa, čime bi se prebrodila ova, tzv. Prijelazna godina.
 
Čak ni ostale zemlje EU, tzv. „Stare članice“ neće u 2014. godini provoditi svoje nove programe, već nastavljaju s provedbom određenih mjera dotadašnjih programa, uz mogućnost financiranja sredstvima budućeg programskog razdoblja.

Tako je i Republika Hrvatska mogla nastaviti s raspisivanjem natječaja za mjere 101 i 103 IPARD programa, uz sva ograničenja koja je IPARD postavljao.  Budući se danas, 5 mjeseci nakon pristupanja EU, smatramo jednako vrijednom zemljom članicom, neprihvatljivo je bilo pristati na niske iznose potpora, ograničenja u kapacitetima i sl.

Zato vjerujemo kako je 8 predloženih mjera dobro rješenje za prijelaznu 2014. godinu, u kojoj ćemo, vjerujemo, iskoristiti znatno više raspoloživih sredstava, no što smo ih iskorištavali kroz IPARD program.
 
Do kraja ove godine planiramo izraditi i Pravilnike o provedbi spomenutih mjera, pa su nam dobrodošli svi korisni komentari i prijedlozi.
 
Iste nam možete dostaviti na adresu e -pošte eafrd@mps.hr.
 
 
Popis mjera pogledajte ovdje.  

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKrunidba 12. Vinske kraljice Zagrebačke županije za 2014. godinu
Sljedeći članakPredstavljen novi web portal o EU – Fondovima
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.