U Osijeku je u subotu, 25. kolovoza 2018. godine, u sklopu 5. FarmShowa, održano 16. natjecanje u oranju traktorima i  7. državno natjecanje u oranju konjima Republike Hrvatske.

Otvorio ga je dopredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Domaćin i organizator ovog natjecanja bila je Osječko-baranjska županija, a suorganizatori Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredno šumarska savjetodavna služba, Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača, Udruga orača Osječko-baranjska županija, Grad Osijek i Hrvatska poljoprivredna agencija.

Državno natjecanje orača svake godine budi sve veći interes kod poljoprivrednika, a na njemu prisustvuju najbolji orači hrvatskih županija, koji su svoje snage i vještine rukovanja traktorom i plugom već odmjerili na županijskim natjecanjima. U svom pozdravnom govoru potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić je naglasio: „Natjecanje u oranju je jedinstvena poljoprivredna manifestacija koja spaja poljoprivredu i gospodarstvo s turizmom, ali i tradicijskim vrijednostima ruralnih područja. Natjecanje u oranju konjima dokaz je da nismo zaboravili na našu tradiciju i naše konje, a tako prenosimo mladima dio naše povijesti kako se nekada oralo. Veseli me vidjeti nove traktore na našim poljima koji su naši poljoprivrednici kupili sredstvima iz Programa ruralnog razvoja koji je ključan za daljnji razvoj hrvatske poljoprivrede. U zadnje dvije godine poljoprivrednici su kupili preko 500 novih traktora, a kroz Program ruralnog razvoja ugovorili smo preko 1000 projekata kojima se nabavlja nova mehanizacija. Poljoprivrednici, razvijajmo i dalje naše potencijale, pratite natječaje kako bi obnovili farme, plastenike, kupili mehanizaciju ili nove životinje.“

Na natjecateljskom oranju traktorima sudjelovao je 31 orač iz 16 županija u dvije kategorije: 16 natjecatelja u kategoriji plugova ravnjaka i 15 natjecatelja u kategoriji plugova premetnjaka. Tradicijski način oranja konjima predstavila su 4 natjecatelja. Brojni sponzori pripremili su nagrade natjecateljima. Najuspješniji natjecatelji ostvarili su poredak kako slijedi.

 

Rezultati 16. natjecanja u oranju traktorima

Plug ravnjak

1.         Saša Višak, Koprivničko-križevačka županija

2.         Mihael Sklizović, Osječko-baranjska županija

3.         Fran Andrej Jalušić, Međimurska županija

Plug premetnjak

1.         Ivan Spudić, Karlovačka županija

2.         Zoran Kosanović, Bjelovarsko-bilogorska županija

3.         Josip Martinović, Koprivničko-križevačka županija

Ekipno:

1.         Koprivničko-križevačka županija

2.         Karlovačka županija

3.         Osječko-baranjska županija

 

Rezultati 7. natjecanja u oranju konjima:

  1. Jure Capan, Bjelovarsko-bilogorska županija
  2. Adam Dorić, Brodsko-posavska županija
  3. Zdravko Bičanić, Požeško-slavonska županija
  4. Josip Dugaja, Virovitičko-podravska županija

Pobjednici ovogodišnjeg državnog natjecanja u oranju ostvaruju pravo da predstavljaju Republiku Hrvatsku na 66. svjetskom natjecanju koje će se u razdoblju 30.8. – 1.9.2019. godine održati u Sjedinjenim Američkim Državama, u državi Minnesota. Podsjetimo, ovogodišnji pobjednici već su se nadmetali među najvještijim oračima svijeta. Saša Višak iz Kalnika dva puta je kao pobjednik državnih natjecanja u oranju plugom ravnjakom predstavljao Republiku Hrvatsku: 2016. godine u Engleskoj, na 63. svjetskom natjecanju, a lani u dalekoj Keniji, na 64. svjetskom natjecanju orača gdje je u oštroj konkurenciji između 23 najbolja svjetska orača u kategoriji oranja plugom ravnjakom izborio plasman na 10. mjesto i time polučio izniman rezultat. Ivan Spudić iz Barilovića, također je kao pobjednik državnih natjecanja u oranju u kategoriji pluga premetnjaka, dva puta predstavljao Republiku Hrvatsku: na 55. svjetskom natjecanju orača u Austriji, 2008. godine i na 60. svjetskom natjecanju orača 2013. godine, u Kanadi.

Ove se godine 65. svjetsko natjecanje u oranju održava u Njemačkoj 1. i 2. rujna, a predstavljaju nas natjecatelji Radivoj Rekić iz Virovitičko-podravske županije i Zoran Piskač iz Bjelovarsko-bilogorske županije koji su lani pobijedili na 15. natjecanju orača RH održanom u Kupinečkom Kraljevcu. S njima su članovi tima Siniša Hrgović – trener i sudac i Ivica Prpić – član odbora u WPO. Želimo im sreću i uspjeh!

mr. sc. Tatjana Međimurec,

Hrvatska poljoprivredno šumarska savjetodavna služba

 

 src= src= src=

Prethodni članakBolesni agrumi i suzbijanje bolesti
Sljedeći članakMinimalna nadmorska visina za sadnju badema?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.