Republika Hrvatska je dobila zeleno svjetlo za izvoz živih goveda iz Hrvatske u Tursku. Rezultat je to pregovora hrvatskog Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Turske koji su završeni nakon uspješno provedenog nadzora veterinarskih inspektora Uprave za hranu i kontrolu Turske na hrvatskim farmama goveda u ožujku ove godine. U postupku je tehničko usuglašavanje i izrada veterinarskih certifikata koji prate životinje prilikom izvoza u Tursku.

Ministarstvo poljoprivrede je ulagalo napore za otvaranje tržišta Turske za izvoz goveda više od 11 godina što je uključivalo kontinuiranu komunikaciju stručnih službi, dostavu stručne i tehničke dokumentacije i tri posjeta predstavnika turskog nadležnog tijela.

U prosincu 2022. na sastanku ministrice poljoprivrede Marije Vučković i Veleposlanika Republike Turske Nj.E. g. Yavuz Selim Kirana pozvani su predstavnici turskog nadležnog tijela u Hrvatsku na ponovni tehnički sastanak i inspekciju, a radi iznimnog interesa hrvatskih uzgajivača goveda za izvozom u Tursku, što je u konačnici i rezultiralo velikim uspjehom. Otvaranje novih tržišta koja su izvan EU prilika je za povećanje dodane vrijednosti stočarstvu te stabiliziranje i razvoj cjelokupnog sektora u Hrvatskoj.

Ovim putem zahvaljujemo veterinarima, veterinarskim inspektorima Državnog inspektorata, djelatnicima Ministarstva poljoprivrede na trudu kao i uzgajivačima goveda koji svojim marljivim radom i poštivanjem pozitivnih propisa naše države doprinose razvoju, jačanju proizvodnje i domaćeg tržišta poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.