Svega 28 dana od zatvaranja natječaja za operaciju 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ – Sektor biljne proizvodnje, za koji je na raspolaganju 360 milijuna kuna, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju počela je korisnicima izdavati odluke o rezultatu administrativne kontrole.

 

Očekujemo da će do kraja ovog mjeseca svi poljoprivrednici, koji su prijavili projekte u sektoru vinogradarstva, šećerne repe te cvijeća i ukrasnog bilja, dobiti odluke o rezultatu administrativne kontrole, nakon čega slijedi i potpisivanje ugovora s Agencijom, obzirom da ima dovoljno raspoloživih sredstava za sve prihvatljive zahtjeve. Poljoprivrednicima koji su prijavili svoje projekte u sektoru ratarstva odluke će se izdavati tijekom lipnja, nakon rangiranja zahtjeva, što će također omogućiti vrlo brzo ugovaranje i daljnju provedbu projekata. 

 

Znao sam da je moguće i da će promjene koje smo uveli u procedurama provođenja natječaja iz Programa ruralnog razvoja ubrzati povlačenje sredstava, a našim poljoprivrednicima smanjiti papirologiju i neizvjesnost. Čestitam prije svega korisnicima koji su prošli administrativnu kontrolu, ali čestitam i Agenciji koja je pokazala da može biti pouzdan partner našim poljoprivrednim proizvođačima“  – izjavio je ministar Tomislav Tolušić te dodao „Ovakav tempo ugovaranja omogućit će brzu provedbu investicija u hrvatsku poljoprivredu te dodatno poboljšati razinu korištenja sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

 

Podsjetimo, kroz ovaj natječaj financirat će se projekti kupnje mehanizacije i opreme te skladišta za ratarske kulture, podizanje novih vinograda, proizvodnja industrijskog bilja (poput duhana, uljane repice, suncokreta, soje), proizvodnja ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja te cvijeća i ukrasnog bilja. U okviru  mjere 4 Programa ruralnog razvoja RH za operaciju 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, predviđeno je 360.000.000,00 kuna sredstava javne potpore, od čega:

 

          200.000.000,00 kuna za ulaganja u sektor ratarstva

          70.000.000,00 kuna za ulaganja u proizvodnju šećerne repe

          70.000.000,00 kuna za ulaganja u sektor vinogradarstva

          20.000.000,00 kuna za ulaganja u sektor cvijeća i ukrasnog bilja.

 

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika i proizvođačke organizacije priznate sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija. 

 

Prethodni članakOtvorenje ULO hladnjače Distributivnog centra za voće i povrće u Vukovini
Sljedeći članakSusjed nema pravo na međi
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.