Ministarstvo poljoprivrede primilo je u službeni posjet ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Republike Sjeverne Makedonije Ljupču Nikolovskog s delegacijom.

Dvije zemlje tradicionalno imaju vrlo dobre bilateralne odnose, a Sjeverna Makedonija je jedna od najznačajnijih partnera u vanjskotrgovinskoj razmjeni Republike Hrvatske te se kontinuirano nalazi među prvih petnaest izvoznih zemalja. Na današnjem sastanku je dogovoreno daljnje jačanje odnosa s posebnim naglaskom na suradnju u području šumarstva, jačanja administrativnih kapaciteta te razmjenu iskustava s hrvatskom Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnome razvoju. Makedonska delegacija je iznimno zainteresirana za uspostavu bliskih kontakata i prijenos znanja s Hrvatskim šumama oko ispunjavanja ciljeva u sklopu zelene tranzicije te mogućnosti korištenje sredstava iz europskog fonda za energetsku učinkovitost.

Hrvatska Agencija za plaćanja ima potpisan memorandum o suradnji iz 2017. godine s agencijom za plaćanja Sjeverne Makedonije na temelju kojeg će se u narednom periodu dodatno uspostaviti suradnja oko prenošenja znanja i iskustava, osobito u vezi novog sustava monitoringa poljoprivrednih površina i mjera ruralnog razvoja za izgradnju javne infrastrukture i obnovu sela u ruralnim područjima. Ministar Nikolovski će u petak zajedno s ministricom Vučković posjetiti i Proljetni međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu na kojem je Sjeverna Makedonija ovogodišnja zemlja partner.