Ministarstvo poljoprivrede primilo je u službeni posjet ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Republike Sjeverne Makedonije Ljupču Nikolovskog s delegacijom.

Dvije zemlje tradicionalno imaju vrlo dobre bilateralne odnose, a Sjeverna Makedonija je jedna od najznačajnijih partnera u vanjskotrgovinskoj razmjeni Republike Hrvatske te se kontinuirano nalazi među prvih petnaest izvoznih zemalja. Na današnjem sastanku je dogovoreno daljnje jačanje odnosa s posebnim naglaskom na suradnju u području šumarstva, jačanja administrativnih kapaciteta te razmjenu iskustava s hrvatskom Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnome razvoju. Makedonska delegacija je iznimno zainteresirana za uspostavu bliskih kontakata i prijenos znanja s Hrvatskim šumama oko ispunjavanja ciljeva u sklopu zelene tranzicije te mogućnosti korištenje sredstava iz europskog fonda za energetsku učinkovitost.

Hrvatska Agencija za plaćanja ima potpisan memorandum o suradnji iz 2017. godine s agencijom za plaćanja Sjeverne Makedonije na temelju kojeg će se u narednom periodu dodatno uspostaviti suradnja oko prenošenja znanja i iskustava, osobito u vezi novog sustava monitoringa poljoprivrednih površina i mjera ruralnog razvoja za izgradnju javne infrastrukture i obnovu sela u ruralnim područjima. Ministar Nikolovski će u petak zajedno s ministricom Vučković posjetiti i Proljetni međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu na kojem je Sjeverna Makedonija ovogodišnja zemlja partner.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje