Prema izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak, samostalni osiguranici (obrtnici i ostali) – obveznici poreza na dohodak ili obveznici poreza na dobit, svojim radnicima mogu isplatiti neoporezivu nagradu za radne rezultate, ali ne mogu je isplatiti sami sebi.

Poljoprivrednici, bilo da su registrirani kao OPG ili kao obrt, prema izmjenama Pravilnika također nisu u mogućnosti ovu nagradu isplatiti sebi.

Hrvatska obrtnička komora snažno se zauzela za svoje članove te je uputila zahtjev Vladi Republike Hrvatske tražeći žurnu izmjenu Pravilnika, kako bi osigurala obrtnicima ravnopravan položaj u odnosu na druge gospodarske subjekte.

Ukoliko zahtjev HOK-a bude uvažen, izmjena pravilnika će ići na korist svim obrtnicima, uključujući i poljoprivrednike koji imaju registrirani obrt.

 

Gospodarski list

Prethodni članakZaustavljeno širenje smrekovog potkornjaka na području Gorskog kotara
Sljedeći članakVišestruka korist crnog gaveza
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.