Trećeg dana 25. Noćnjaka održanom u hotelu Alga u Tučepima održana je svečana dodjela priznanja za kvalitetu i izgled pakovina maslinovog ulja i proizvoda od masline. Na Noćnjak 2023 prijavilo se 107 pakovina i 43 proizvoda od masline.

Uvodno je nazočne maslinare i uljare pozdravio Želimir Bašić, predsjednik Skupštine Zadružnog saveza Dalmacije. Kazao je kako je prije 25 godina bilo je puno manje maslina, a kvaliteta ulja upitna za razliku od danas kada su naša ulja su među najboljima u cijeloj Europi pri čemu je i Noćnjak dao svoj doprinos.

Trećeg dana Noćnjaka 2023 podijeljeno je sedam pehara. U kategoriji pakovina dodijeljeno je 79 zlatnih, 15 srebrnih te četiri brončane medalje. U kategoriji proizvoda od masline dodijeljena je 21 zlatna, 16 srebrnih te dvije brončane medalje. 

Šampion kvalitete pakovina ekstra djevičanskih maslinovih ulja je tvrtka Bovan d.o.o. Nadin iz Zadarske županije, koja je nagrađena za ekstra djevičansko maslinovo ulje MATI sljubljenih sorti. Neven Klinac iz Bovana rekao je kako je velika je čast biti šampion Noćnjaka, a posebna čast dobiti pehar podno Biokova u Dalmaciji.

Neven Klinac iz Nadina

Šampion izgleda pakovine maslinovog ulja je OPG Radoslav Županović iz Kruševa dok je pehar za najbolje monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje dobio OPG Olea Istra iz Funtane i to za ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte leccino.

OPG Radoslav Županović iz Kruševa

Priznanje za najbolje višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje dobio je Domen Drufovka iz Podsabotin iz Slovenije za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti.

Domen Drufovka iz Podsabotin, Slovenija

Pehar za najbolji prehrambeni proizvod od masline dobila je tvrtka Vilma slastice iz Raba za proizvod Hrvatska u čokoladi s maslinovim uljem.

Priznanje za najbolji kozmetički proizvod od masline dobila je tvrtka Lisjak d.o.o. Koper, Slovenska Istra, a pehar za najbolji proizvod od maslinovog drva dobio je obrt Tatiana iz Raba za nakit feta masline.

Imena dobitnika možete pronaći ovdje.

Studijski obilazak maslinika

Treći dan Noćnjaka započeo je studijskim obilaskom terena. Tako je na rasporedu prvo bila šetnja do maslinika tučepskog hotela Neptun gdje je održana prezentacija poljoprivredne mehanizacije tvrtke Entrada i poljoprivrednih dronova tvrtke Agrigentum. Potom je uslijedio ukrcaj u brod Makarski Jadran i opuštajuća plovidba uz obalu s pogledom na maslinike uz prigodni program i domjenak. U večernjim satima je održan Masterclass Gastro Ekspert – Maslinovo ulje u organizaciji tvrtke Gastro ekspertiza pod parolama ‘‘Otključajte tajna vrata okusa i mirisa maslinovih ulja i hrane‘‘ i ‘‘Naučite odabrati kvalitetu‘‘.

25. Noćnjak zaokružen je i ‘‘začinjen‘‘ Balom šampiona i zabavnom večeri uz prezentaciju vina Dubrovačko-neretvanske županije, a u nedjelju ujutro su za sve sudionike Noćnjaka svoja vrata otvorili Uljara i kušaonica Acinger u Podgori kao i OPG Josipa Alača u Drveniku.

OTVOREN 25. NOĆNJAK U TUČEPIMA!
NOĆNJAK 2023 – TKO SU ŠAMPIONI OTVORENIH ULJA?
Prethodni članakNoćnjak 2023 – tko su šampioni otvorenih ulja?
Sljedeći članakUskrs u Hrvatskoj – običaji i tradicija
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.