Ministarstvo poljoprivrede donijelo je odluku o produljenju roka za prijavu prijenosa prava na plaćanje dodijeljenih za 2014. godinu sa 2. travnja na 28. travnja 2014. godine, kako bi omogućilo poljoprivrednicima više vremena za obavljanje ove važne aktivnosti. Rok je produžen iz razloga što se prijenos prava na plaćanja po prvi put obavlja ove godine. Pravilnik o dopuni Pravilnika o provedbi programa izravne potpore i pojedinih mjera državne potpore poljoprivredi u 2014. godini upućen je u žurnu proceduru, te će ovih dana biti objavljen u Narodnim novinama.
 
Prijenos prava na plaćanja je od velike važnosti za poljoprivrednike koji su zakupili dodatnu zemlju, jer bez prava na plaćanja za dodatnu zemlju neće moći ostvariti potporu. Prenesena prava na plaćanja aktiviraju se podnošenjem zahtjeva za korištenje prava na plaćanje u 2014. godini. Prijenos prava na regionalno plaćanje može se učiniti prodajom, davanjem u zakup i nasljeđivanjem ili ostalim vrstama konačnog prijenosa. Prijenos prava se radi osobno, dolaskom oba poljoprivrednika u regionalni ured Agencije za plaćanja.
 
Vezano za ostvarivanje izravnih plaćanja za 2014. godinu, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom 1. ožujka započela je sa zaprimanjem zahtjeva poljoprivrednika. Zahtjev se popunjava elektronski, pomoću internetske aplikacije AGRONET, a podnosi se „papirnato“, osobno ili poštom u regionalne urede Agencije za plaćanja u 21 županiji. 

Poljoprivrednici potporu ostvaruju temeljem dodijeljenih prava na plaćanja, a ove godine Agencija za plaćanja ne dodjeljuje nova prava na plaćanja (osim onih iz nacionalne rezerve), već poljoprivrednici koriste prava koja su im dodijeljena prošle godine, stoga je važno da na zahtjevu za 2014. godinu prijave korištenje prava na plaćanja.

Poljoprivrednici koji su imali promjenu posjeda (ako su smanjili ili povećali površinu zemljišta koje obrađuju) imaju mogućnost prijenosa prava na plaćanje dodijeljenih za 2013. godinu i to na način da ga prijave regionalnim uredima Agencije za plaćanja do 28. travnja 2014. godine, kako bi i za to zemljište mogli zatražiti izravna plaćanja.
 
Podsjećamo, rok za podnošenje zahtjeva za potporu je od 1. ožujka do 15. svibnja 2014. godine, a iznimno od tog roka:

  • Zahtjev za premiju za ovce i koze podnosi se od 1. ožujka do 30. travnja 2014. godine
  • Zahtjev za premije za krave dojilje, plaćanja za mliječne krave i za specifičnu potporu podnosi se od 1. travnja do 15.  svibnja 2014. godine;

 
Molimo sve poljoprivrednike da, bez obzira popunjavaju li zahtjev samostalno ili uz nečiju pomoć, prije potpisivanja i podnošenja zahtjeva pažljivo pročitaju zahtjev jer svojim potpisom jamče da su svi podaci u zahtjevu istiniti.

 width=

Prethodni članakIzbor za najbolju poljoljekarnu u 2014. godini – PREDSTAVLJANJE KANDIDATA
Sljedeći članakOdržan Stručni savjet za praćenje stanja u tovu goveda i proizvodnji goveđeg mesa
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.