27. veljače 2023. godine, u Glini, korisnicima su uručeni novi ugovori iz Programa ruralnog razvoja korisnicima s područja Sisačko-moslavačke županije. U Glini je održan i radni sastanak na temu svih aktualnosti te provedenih i planiranih aktivnosti, s ciljem obnove i unapređenja poljoprivrede i gospodarstva ovoga kraja. Predstavnici Vlade Republike Hrvatske, Sisačko-moslavačke županije i grada Gline obišli su i gradilište Srednje škole Glina, obnovljenu zgradu Kinematograf te Lječilište Topusko i Top-Terme d.o.o.

Danas smo u Glinu donijeli ugovore iz Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti odobrene potpore 1,78 milijuna eura. Ovim će sredstvima poljoprivrednici sisačko-moslavačkog kraja, u najvećoj mjeri mala poljoprivredna gospodarstva, nabaviti nova grla životinja, dodatne hektare zemljišta, mehanizaciju te podići nove nasade i investirati u obnovljive izvore energije. Dodjeljujemo i potporu za važan projekt rekonstrukcije kulturnog centra u Općini Dvor. Najvažnije je ipak reći kako će od ukupnog iznosa današnje potpore gotovo 518 tisuća eura ići isključivo u svrhu revitalizacije poljoprivredne proizvodnje na gospodarstvima uništenim u razornim potresima, a samo u tu svrhu do sada su donesene 173 odluke o dodjeli sredstava za obnovu, istaknula je ministrica Vučković.

Dodala je kako Ministarstvo poljoprivrede osigurava sredstva za obnovu stradalih poljoprivrednih objekata, stada i proizvodnih kapaciteta sve dok ima interesa poljoprivrednika, pa je tako u tijeku i podnošenje prijava na četvrti Natječaj podmjere 5.2.1., u vrijednosti većoj 2,65 milijuna eura, kao i otvaranje novog Natječaja.

Naime, na sastanku koji su održali potpredsjednik Vlade i ministar Bačić i ministrica Vučković s predstavnicima Sisačko-moslavačke županije i Grada Gline uoči dodjele ugovora doneseno je nekoliko zaključaka u resoru poljoprivrede, uključujući otvaranje još jednog natječaja za obnovu poljoprivredne proizvodnje na potresom pogođenom području, kao i dodatan angažman savjetnika Ministarstva poljoprivrede u pogledu pojedinačnih slučajeva, a u cilju maksimalnog iskorištavanja sredstava raspoloživih za obnovu poljoprivrednih potencijala.

Također, najavljen je zajednički međuresorni sastanak s predstavnicima nadležnih ministarstava te jedinica regionalne i lokalne samouprave s Hrvatskim šumama u cilju aktivacije zapuštenog poljoprivrednog zemljišta na području Sisačko-moslavačke županije.

Ukupno je do sada u Sisačko-moslavačkoj županiji iz Programa ruralnog razvoja odobrena potpora u iznosu od 180,2 milijuna eura, od čega je u Glini odobreno 12,7 milijuna eura potpore. S ciljem razvoja temeljnih usluga i obnove sela iz Programa je u okviru Mjere 7 odobreno 20,8 milijuna eura potpore što uključuje, između ostalog, 5 ulaganja u vrtiće, 6 ulaganja u sektor vodoopskrbe, 8 ulaganja u nerazvrstane ceste te 7 ulaganja u kulturne i društvene domove, kao i 3 vatrogasna doma.

Prethodni članakHrvatske poljoprivrednice u EU projektu koji će osnažiti položaj žena na selu
Sljedeći članakJe li ekološko gospodarenje održivo?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.