Novi Pravilnik o priznavanju i potporama za početak rada proizvođačkih organizacija, stupio je na snagu danas, 30. srpnja 2015. godine, a njime se olakšava osnivanje, pokretanje i rad proizvođačkih organizacija, te definiraju potpore koje mogu dobiti proizvođačke organizacije.

 

Pravilnikom su uređeni minimalni kriteriji za priznavanje proizvođačkih organizacija i dodjelu državne potpore za početak rada proizvođačkih organizacija. Proizvođačkim organizacijama koje je Ministarstvo poljoprivrede priznalo i odobrilo njihov poslovni plan može se dodijeliti potpora kojom one mogu pokriti 100 % troškova za plaće administrativnog osoblja, za režije, najam prostora i nabavku uredske opreme.

 

Ova potpora ima za cilj olakšati početak poslovanja proizvođačkim organizacijama u periodu od 5 godina kako bi dostigle standarde Europske unije i postale konkurentne na njenom tržištu. Potpora može iznositi do 750.000 kuna za početak rada proizvođačke organizacije. 

 

Novom Zajedničkom poljoprivrednom politikom koja se primjenjuje od 2014. godine Europska unija pojednostavila je mehanizme upravljanja tržištima i učinila ih učinkovitijim. Suočena sa sve većom potražnjom poljoprivrednih proizvoda i potaknuta pozitivnim iskustvima objedinjavanja ponude kroz proizvođačke organizacije u sektoru voća i povrća te mlijeka i kroz to jačanje položaja proizvođača na tržištu, Europska unija osmislila je sustav proizvođačkih organizacija u svim sektorima poljoprivredne proizvodnje.

 

U cilju povezivanja poljoprivrednih proizvođača, unaprjeđenja kvalitete proizvoda i konkurentnosti na tržištu Ministarstvo poljoprivrede odredilo je kriterije za priznavanje proizvođačkih organizacija kako bi proizvođačima u Republici Hrvatskoj omogućilo da se priključe europskim proizvođačima u natjecanju za tržište.

 

Pravilnik se može naći na stranici http://narodne-novine.nn.hr/default.aspx

Prethodni članakKompost od ostataka vinove loze
Sljedeći članakProduljenje zaštitnih mjera za europske mliječne proizvode te voće i povrće
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.