Predmet natječaja je sufinanciranje rada uzgojnih organizacija u ukupnom iznosu od 690.248,00 kuna Ministarstva poljoprivrede za 2014. godinu.

Na Natječaj se mogu prijaviti središnji savezi uzgajivača te savezi i udruge uzgajivača koje djeluju na nacionalnoj razini, a koji imaju suglasnost Ministarstva poljoprivrede za bavljenje uzgojem uzgojno valjanih životinja sukladno odredbama Zakona o stočarstvu („Narodne novine“ broj 70/97., 36/98., 151/03., 132/06. i 14/14.), Pravilnika o uvjetima koje moraju ispunjavati uzgojne organizacije za bavljenje uzgojem uzgojno valjanih životinja te sadržaju očevidnika uzgojnih organizacija („Narodne novine“ broj 164/04.), Pravilnika o uvjetima priznavanja uzgojnih organizacija koje vode ili uspostavljaju matičnu knjigu za uzgojno valjane kopitare („Narodne novine“ broj 114/11.), Pravilnika o uvjetima priznavanja uzgojnih organizacija koje vode ili uspostavljaju matičnu knjigu za uzgojno valjane svinje čistih pasmina („Narodne novine“ broj 74/12.) i Zakona o udrugama („Narodne novine“ broj 88/01 i 11/02), do dana objave Natječaja.

Cilj natječaja je:
• promoviranje rada uzgojnih organizacija,
• uzgojno unapređenje i očuvanje pasmina i/ili vrsta domaćih životinja provedbom uzgojnih programa na način da se sufinancira Program rada uzgojne organizacije,
• omogućavanje provedbe stručne izobrazbe,
• jačanje administrativnih kapaciteta uzgojnih organizacija,
• provedba genomske selekcije u uzgoju domaćih životinja.

Udio opravdanih troškova (bez PDV-a) koji sufinancira Ministarstvo poljoprivrede za provođenje Programa rada uzgojnih organizacija iznosi 90%, a najviše do:
• 40.000,00 kuna za uzgojne udruge ili uzgojne saveze koje djeluju na nacionalnoj razini,
• 150.000,00 kuna za središnje uzgojne saveze.

Sve informacije vezane uz Natječaj možete pronaći na mrežnim stranicama te u tiskanom izdanju Narodnih novina br. 80/2014 (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/oglasi/2618853.html) , na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede (http://www.mps.hr/default.aspx?id=11883) i Hrvatske poljoprivredne agencije.

Prethodni članakPovodom medijskih napisa da se u Rumunjskoj pojavio atipični BSE u jednom slučaju kod goveda
Sljedeći članakMinistarstvo poljoprivrede objavilo je specifikacije za 16 zaštićenih oznaka izvornosti
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.