Danas su u Ministarstvu poljoprivrede potpisani ugovori iz Mjere 08  – Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma, za operacije 8.5.2. i 8.6.1. Ukupna vrijednosti odobrenih sredstava za te operacije iznosi 57.973.273,82 milijuna kuna, a riječ je o projektima koji će biti financirani novcem Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.  Korisnicima se obratila državna tajnica Marija Vučković, a ugovore s korisnicima potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralno razvoju Matilda Copić.

 
Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju završila je obradu svih projekata pristiglih na natječaj za operaciju 8.5.2. „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture, čiji su korisnici trgovačka društva i druge pravne osobe koje sukladno Zakonu o šumama gospodare šumama i šumskim zemljištima u vlasništvu Republike Hrvatske, šumoposjednici, udruge šumoposjednika, udruge civilnog društva i druge pravne osobe aktivne u zaštiti prirode.  Odobreno je ukupno 20 projekata u vrijednosti 9,1 milijun kuna, a potpora iznosi do 100% ukupnih prihvatljivih troškova. Nakon što su prošli tjedan u Splitu potpisana tri ugovora s korisnicima za operaciju 8.5.2. iz Dalmatinskih županija danas je u Zagrebu potpisano još 13 ugovora ukupne vrijednosti 6.183.981,84 kn.

 

Za operaciju 8.6.1. „Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima“ gdje kao korisnike imamo šumoposjednike, udruge šumoposjednika te obrte, mikro, mala i srednja poduzeća registrirana sukladno nacionalnim propisima. Odobreno je 40 projekata  u vrijednosti od 48.890.747,72 kn, a  potpora pokriva do 50% ukupnih prihvatljivih troškova. Za tu je operaciju danas potpisano 33 ugovora, ukupne vrijednosti 40.258.549,77 kn.

 

„Šumama i šumskim zemljištem u RH gospodari se planski i drvni resursi se koriste u onoj mjeri koja neće ugroziti njihov opstanak. Velik broj projekata i interes za povlačenje sredstava za ulaganja u razvoj i održivost šuma značajan su pokazatelj kako smo svjesni da su naše šume neprocjenjivo bogatstvo koje čuvamo.“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić te dodao „ovo je također još jedan od dobrih primjera povlačenja sredstava iz Programa ruralnog razvoja RH kako bi se obnovila infrastruktura te modernizirala zastarjela tehnologija i oprema.“

Prethodni članakKakv je procedura u Hrvatskoj oko nabave i uzgoja sjemena maka?
Sljedeći članakKoliko dodati šećera kod proizvodnje voćnog vina od aronije?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.