Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir sudjelovala je na 24. Noćnjaku, Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara koji se održao u Supetru na Braču u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije.

Najcjenjenija nagrada “Noćnjaka” za kvalitetu pakovina ekstradjevičanskog maslinovog ulja otišla je u Zadar OPG-u Božidara Šoše, za ekstradjevičansko maslinovo ulje sorte oblica.

Za šampiona izgleda pakovine proglašen je OPG Birin iz Vodica.

Priznanje za najbolje monosortno ekstradjevičansko ulje dobio je OPG Ivana Jelušića iz Pirovca; Priznanje za najbolje višesortno ekstradjevičansko ulje dobio Domen Drufovka iz Podsabotina iz Slovenije.

Priznanje za najbolji ekološki proizvod pripala je Centru maslinovog ulja sv. Ivan iz Vodica za sljubljene sorte. Udruga maslinara otoka Šolte “Zlatna Šoltanka” za ulje od sorte levatinke dobila je Priznanje za najbolji Hrvatski otočni proizvod.

Šampion za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja je OPG Pina iz Staroga Grada na Hvaru vlasnika Lovre Plenkovića; pobjedio je sa sortom oblica.

Priznanje za najbolje srednje intenzivno ekstra djevičansko ulje sljubljenih sorti dobio je Matko Šabić iz Makarske; Priznanje za najbolje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti pripalo Matildi Rakić iz Tučepa.

Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, pozdravljajući  brojne goste i uzvanike, a nadasve maslinare, iznio je podatak da je na natjecanje stiglo 346 uzoraka u svim kategorijama; gotovo 80 posto njih ponijeti zlatnu medalju za kvalitetu, a to su izvanredni rezultati.  

-Iza tih priznanja i svih uzoraka kriju se životne priče te ljudske i obiteljske sudbine i to izuzetno cijenimo, rekao je Ljubenkov; istaknuo je kako zajednički već 24 godine u Zadružnom savezu Dalmacije rade na spajanju maslinara i uljara, praktičara i znanstvenika; to će nastaviti raditi i u buduće.

Od 346 uzoraka 192 su otvorena ulja i 93 pakovine te 51 proizvod od masline.

Marijana Petir, predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu, sudjelovala je u dodjeli priznanja i nagrada r

Izvješće o nadzoru Državnog inspektorata prošle godine pokazalo kako više od polovice maslinovih ulja koja se na hrvatskom tržištu prodaju kao ekstradjevičanska ne odgovaraju deklaraciji ekstradjevičanskih. Svako drugo ulje je bilo lažno. Osim ulja iz Hrvatske, prednjačila su ona iz Italije i Španjolske. Njihov sadržaj i kvaliteta nisu odgovarali oznaci koju nose. Odbor za poljoprivredu učestalo poziva na strože kontrole. Sve kako bi se naše proizvođače zaštitilo od nelojalne konkurencije, a potrošačima garantiralo da ne kupuju mačka u vreći, rekla je Marijana Petir.


Dodala je kako Hrvatska kroz potpore za osjetljive sektore i investicije u preradu preko Programa ruralnog razvoja pomaže maslinarima i proizvođačima ulja; međutim još uvijek uvozimo više ulja nego što izvozimo; po potrošnji maslinovog ulja u prehrani smo ispod prosjeka drugih zemalja na Mediteranu; tu postoji prostor za napredak. Marijana Petir je informirala prisutne što Odbor kojemu je na čelu poduzima u cilju kvalitetnijeg razvoja poljoprivrede i poticaja udruživanju; naglasila je kako su sve inicijative sa terena dobrodošle.

Hrvatska maslinova ulja izvrsne su kvalitete o čemu svjedoče mnogobrojna međunarodna i svjetska priznanja. Izuzetno sam ponosna na vas i vaš rad, rekla je Marijana Petir okupljenim maslinarima i uljarima. Čestitala im je na priznanjima i nagradama koje su dobili i na ovogodišnjem Noćnjaku.

Tijekom Noćnjaka je održana Mala škola kušanja maslinovog ulja koju je vodila dr. Sandra Petričević. 

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je IMG-20220507-WA0010-1024x683.jpg
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je IMG_2963-1024x683.jpg