U sjedištvu tvrtke Bc Institut-a u Rugvici početkom lipnja održan je još jedan  ,,Dan polja strnih žitarica“ na kojem se okupio velik broj poljoprivrednih proizvođača, poslovnih partnera, stručnjaka iz akademske zajednice te ostalih uzvanika.

Sve nazočne pozdravio je predsjednik Uprave Bc Instituta dr. sc. Ivica Ikić , a govorio je o uspješnom poslovnom rezulatu bez obzira na ograničenja i otežane uvjete ovog proljeća za vrijeme koronakrize: Bio je izazov posijati oplemenjivačke programe kukuruza, a jednako tako i zasnivati novu sjemenarsku proizvodnju kukuruza, soje i krmnih kultura tijekom ovog proljeća. Dobrom organizacijom i maksimalnim zalaganjem uspjeli smo sve zadatke uspješno realizirati i u konačnici možemo biti zadovoljni ostvarenim poslovnim rezultatima.

 class=
U dvorani Bc Instituta na uvodnom predavanju

  Povećanje izvoza, ali i prihoda

Bc Institut je i ove godine izvezao sjeme u zemlje u okruženju, ali osim našim susjedima izvezli smo sjeme u Portugal, Španjolsku , Rumunjsku, Bugarsku, Tursku i Ukrajinu, a od ove godine i ponovo na afrički kontinent u Ganu, ali i daleki Kazahstan. Ove godine smo ostvarili povećanje izvoza od 45 % što je izuzetno vrijedan rezultat. Osim toga ostvarili smo i povećanje prihoda od 18 % tako da nismo morali koristiti mjere države koja je pomagala svim gospodarstvenicima.  Pokazalo se da je poljoprivreda strateški važan dio gospodarstva te se nadam da ćemo s tom probuđenom sviješću razvijati našu hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju- naglasio je Ikić.

 class=
BC Senzacija i BC Vlatka su nove moderne sorte ozime pšenice

 class=
BC Trenk i BC Zmaj su dvije nove sorte tritikala

Napravili smo ,,smjenu generacija’’, zamijenili smo naš sortiment posljednjih nekoliko godina , s novim modernim konkurentnim sortama pšenice, tritikala, ječma i zobi, a rezultati prodaje govore da smo napravili dobar potez, povećali smo prodaju sjemena strnih žitarica za 80 %. Imamo i određene projekte kojima razvijamo budućnost poput brenda ‘’Izidor ‘’ na bazi kvalitetnih hibrida kukuruza kao i što u budućnosti planiramo određene investicije poput oplemenjivačkih programa, infrastukture i opreme, a otvaramo i nova radna mjesta.- nadodao je Ikić.

 class=
BC Goran – vodeća sorta tritikala u Hrvatskoj

            Rodnost, stabilnost i kvaliteta

Na temu sjemenarstva strnih žitarica izlagao je direktor Sektora sjemenarstva Kristijan Puškarić, dipl. ing. agr: Ono što smo mi uveli u svaku našu kreaciju su rodnost, stabilnost i kvaliteta; ,,računamo’’ da su to tri najbitnija svojstva koja su smisao svakog kultivara.

Nakon stručnih predavanja uslijedio je obilazak polja: ni jaka kiša nije pokolebala nazočne te su obišli pokusno polje uz stručno predstavljanje Predstojnika zavoda za strne žitarice Bc Instituta dr.sc. Marka Maričevića. Uz već provjerene sorte iz ponude na pokusnom polju posjetitelji su imali priliku upoznati i najnovije BC sorte ozime pšenice: BC Senzaciju i BC Vlatku te dva nova tritikala: BC Trenk i BC Zmaj. BC Trenk je ozima sorta rane vegetacije i izvrsne otpornosti na bolesti dok je BC Zmaj novi fakultativni tritikale koji se može sijati i u jarom roku sjetve. Nakon obilaska polja nazočni su se uputili u obližnji restoran gdje je dan polja zaokružen druženjem i ručkom.

 class=
U obilazak polja predvodio je Marko Maričević

                                                              

Prethodni članakOstali članci u ovom broju
Sljedeći članakINTERVJU BROJA: Zašto oblica polako gubi titulu glavne hrvatske sorte masline?
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.