5. svibnja 2022. godine održan je okrugli stoll „Poljoprivreda u Zagorju – izazovi trenutka“ na temu ekološke poljoprivredne proizvodnje, razvoja zaštićenih autohtonih proizvoda te mogućnosti umrežavanja proizvođača. Susret u Termama Tuhelj održan je u organizaciji poslovnog kluba Skup za Zagorje. Pokrovitelji su bili Ministarstvo poljoprivrede i Krapinsko-zagorska županija.

Kad govorimo o mjerama, našim smo poljoprivrednicima za sljedećih pet godina osigurali stalne potpore; kroz izravna plaćanja, potpore koje će im osigurati kontinuitet poslovanja te investicije kojima će moći investirati u razvoj i konkurentnost svojih poljoprivrednih gospodarstava. Veliki naglasak stavljamo na klimatske promjene. Tako nas očekuje niz mjera koji će osigurati otpornost na klimatske promjene, rekao je državni tajnik Tušek.

Istaknuo je da ga veseli činjenica da se odazvao veliki broj poljoprivrednih proizvođača koji su u direktnom kontaktu razmijenili svoja iskustva, očekivanja i ideje kako unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije istaknuo je: 

-Kad govorimo o poljoprivrednoj proizvodnji na području Krapinsko-zagorske županije, moramo uzeti u obzir specifičnosti krajolika i usitnjenost poljoprivrednih parcela. Zbog toga ne može biti velike, intenzivne proizvodnje kao što se to radi u Slavoniji. Međutim, postoji određena tradicija. Naglasak stavljamo na zaštićene proizvode, na primjer uzgoj zagorskog purana. Tamo tražimo povećanje proizvodnje i plasiranje na europsko tržište. Naglasak je i na ekološkoj proizvodnji. Provodimo posebnu mjeru za ekološke proizvođače i mi smo jedna od rijetkih županija koja ima porast proizvođača u ekološkoj proizvodnji. U sljedećem ćemo razdoblju na to staviti dodatni naglasak.

Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, zaključio je:

-Sjever Hrvatske nam je dao nekoliko impozantnih proizvoda koji su zaštićeni na dvije različite razine; ovakva inicijativa koja pridonosi povezivanju primarnog poljoprivrednog proizvođača i krajnjeg kupca, odnosno tržišta je izuzetno pozitivna; to je ono čemu trebamo stremiti u budućnosti. Ono gdje Hrvatska poljoprivredna komora želi dati svoj doprinos je tranzicija prema tržišno usmjerenim investicijama; to je ono prema čemu moramo težiti da bismo dobili veću dodanu vrijednost.

O razlogu zašto je Skup za Zagorje potaknuo ovaj događaj Bruno Brajković, zamjenik predsjednika kluba, rekao je: 

-Jedan od načina moguće realizacije ciljeva naše udruge je i organizacija skupova; oni bi svojim sadržajem i tematikom pridonijeli ispunjenju osnovne ideje i ciljeva udruge – unapređenja suradnje gospodarskih subjekata i potencijalnih investitora na području županije, a za boljitak Zagorja.