Pazin je od 14. do 16. travnja bio domaćin drugog po redu Međunarodnog poljoprivrednog sajma – AgroTerra Istra 2023. Na ukupno sedam i pol tisuća kvadratnih metara unutarnjeg i vanjskog izložbenog prostora Školsko-gradske sportske dvorane u Pazinu moglo se pronaći za svakog ponešto. Ove godine na sajmu je sudjelovalo stotinjak izlagača koji su nudili najbolje proizvode za poljoprivrednike i one kojima je poljoprivreda hobi. Na sajmu se moglo pronaći raznih sadnica i cvijeća, bogata gastronomska ponuda te ponuda traktora i raznih poljoprivrednih strojeva i alata.

Sajam čije održavanje postaje već tradicionalno, pokrenuli su Udruga pčelara Lipa i tvrtka Mars eventi koji su mnogo truda i ove godine uložili u organizaciju sajma, smatrajući da je takav sajam bio potreban na području Istre kako bi poljoprivrednicima i ostalim zainteresiranim posjetiteljima pružio mogućnost kupnje poljoprivredne opreme bez odlaska na udaljene poljoprivredne sajmove u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Kako bi svojim znanjem pomogli poljoprivrednicima u njihovim nedoumicama, uključili su se djelatnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, Područne službe za stručnu podršku Pazin,  Ministarstva poljoprivrede koji su na svojem izlagačkom mjestu bili na raspolaganju posjetiteljima za sva pitanja, počevši od savjeta o uzgoju maslina, vinograda i povrća pa do informacija vezanih za poticaje za poljoprivrednike koje daje Ministarstvo poljoprivrede.

Sajam je svečano otvorio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, a uzvanicima su se obratili i Marko Londero, direktor sajma te Suzana Jakšić gradonačelnica Grada Pazina.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članak9. Dani hrvatskog pršuta u Rijeci
Sljedeći članakUz delicije s hrvatskih farmi i polja – savjeti o sigurnosti hrane
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.