18. kolovoza 2022. održan je sastanak predstavnika Ministarstva poljoprivrede s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske voćarske zajednice te Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira na temu stanja u proizvodnji i na tržištu u kontekstu suše.    

Sudionici sastanka su izrazili zabrinutost zbog trenutne teške situacije u poljoprivrednoj proizvodnji uzrokovanoj sušom. Iznijeli su svoje projekcije smanjenja prinosa u voćarskim, povrtlarskim i ratarskim kulturama; sve kao rezultat višemjesečnih nepovoljnih vremenskih prilika.

Također, poljoprivrednici su iznijeli problem s nedostatnim kvotama plavog dizela s kojim se određeni sektori u posljednje vrijeme susreću. Ministarstvo će razmotriti mogućnost preusmjeravanja neiskorištenih kvota plavog dizela ovisno o potrebama svakog podsektora; sve u suradnji s predstavnicima proizvođača.

Raspravljalo se o tekućim i planiranim mjerama pomoći te nizu aktivnosti koje Ministarstvo poduzima u kontekstu klimatskih nepogoda. Također i u kontekstu opterećenja koje zbog rasta inputa trpe gotovo svi oblici poljoprivredne proizvodnje.   

Ministrica Vučković je istaknula kako će ova Vlada i Ministarstvo nastaviti činiti sve što je potrebno da bi doprinijelo prehrambenoj sigurnosti građana i omogućilo nastavak poljoprivredne proizvodnje. Napomenula je kako je Vlada donijela i Odluku o izvanrednoj nabavi strateških roba vrijednu 594 milijuna kuna. Pri tome se nabava u velikoj mjeri odnosi na kukuruz, za koji se očekuje značajno niži prinos kao posljedica suše.   

Također, sudionicima sastanaka je predstavljen hrvatski prijedlog izvanrednog instrumenta pomoći u okviru EAFRD-a. Objava Natječaja Mjere 22 je planirana početkom listopada. Prijedlogom se omogućava jednokratna pomoć poljoprivrednicima u iznosu od 15 tisuća do 100 tisuća eura. Ukupna vrijednost ove mjere pomoći približno 200 milijuna kuna.

Ministrica je podsjetila kako su u godinama povećanih temperatura i smanjenih količina oborina posebno važni projekti navodnjavanja sufinancirani u okviru Programa ruralnog razvoja. Do sada je odobreno 666 milijuna kuna potpore za 17 projekata sustava navodnjavanja koji obuhvaćaju površinu od 7 tisuća hektara. Pri tome je predviđeno priključivanje 555 poljoprivrednika. Uzimajući u obzir važnost navodnjavanja u poljoprivrednoj proizvodnji, u rujnu je planirana objava novog Natječaja za tip operacije 4.1.1.. On će se odnositi isključivo na ulaganja u sustave i opremu za navodnjavanje na poljoprivrednim gospodarstvima.