18. kolovoza 2022. održan je sastanak predstavnika Ministarstva poljoprivrede s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske voćarske zajednice te Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira na temu stanja u proizvodnji i na tržištu u kontekstu suše.    

Sudionici sastanka su izrazili zabrinutost zbog trenutne teške situacije u poljoprivrednoj proizvodnji uzrokovanoj sušom. Iznijeli su svoje projekcije smanjenja prinosa u voćarskim, povrtlarskim i ratarskim kulturama; sve kao rezultat višemjesečnih nepovoljnih vremenskih prilika.

Također, poljoprivrednici su iznijeli problem s nedostatnim kvotama plavog dizela s kojim se određeni sektori u posljednje vrijeme susreću. Ministarstvo će razmotriti mogućnost preusmjeravanja neiskorištenih kvota plavog dizela ovisno o potrebama svakog podsektora; sve u suradnji s predstavnicima proizvođača.

Raspravljalo se o tekućim i planiranim mjerama pomoći te nizu aktivnosti koje Ministarstvo poduzima u kontekstu klimatskih nepogoda. Također i u kontekstu opterećenja koje zbog rasta inputa trpe gotovo svi oblici poljoprivredne proizvodnje.   

Ministrica Vučković je istaknula kako će ova Vlada i Ministarstvo nastaviti činiti sve što je potrebno da bi doprinijelo prehrambenoj sigurnosti građana i omogućilo nastavak poljoprivredne proizvodnje. Napomenula je kako je Vlada donijela i Odluku o izvanrednoj nabavi strateških roba vrijednu 594 milijuna kuna. Pri tome se nabava u velikoj mjeri odnosi na kukuruz, za koji se očekuje značajno niži prinos kao posljedica suše.   

Također, sudionicima sastanaka je predstavljen hrvatski prijedlog izvanrednog instrumenta pomoći u okviru EAFRD-a. Objava Natječaja Mjere 22 je planirana početkom listopada. Prijedlogom se omogućava jednokratna pomoć poljoprivrednicima u iznosu od 15 tisuća do 100 tisuća eura. Ukupna vrijednost ove mjere pomoći približno 200 milijuna kuna.

Ministrica je podsjetila kako su u godinama povećanih temperatura i smanjenih količina oborina posebno važni projekti navodnjavanja sufinancirani u okviru Programa ruralnog razvoja. Do sada je odobreno 666 milijuna kuna potpore za 17 projekata sustava navodnjavanja koji obuhvaćaju površinu od 7 tisuća hektara. Pri tome je predviđeno priključivanje 555 poljoprivrednika. Uzimajući u obzir važnost navodnjavanja u poljoprivrednoj proizvodnji, u rujnu je planirana objava novog Natječaja za tip operacije 4.1.1.. On će se odnositi isključivo na ulaganja u sustave i opremu za navodnjavanje na poljoprivrednim gospodarstvima. 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje