Održan je sastanak ministarstva poljoprivrede s predstavnicima proizvođača i prerađivača mlijeka. Tema je bila aktualno stanje u tom sektoru s ciljem opstanka mljekarskih farmi i proizvodnje.

U prvom redu, razgovaralo se o mogućnostima podrške za osiguravanje opstojnosti ovog sektora; u tom kontekstu rečeno je da javni sektor i svi dijelovi lanca od proizvođača preko prerađivača do trgovaca zajednički raditi na iznalaženju dodatnih mogućnosti kako bi se spriječio pad broja mliječnih krava. Tijekom sastanka predstavnici mljekarskog sektora iznijeli su svoje viđenje trenutnih okolnosti; problematizirajući povećanje cijena inputa u proizvodnji, nedostatak radne snage; također i tržišne poremećaje s kojima se svakodnevno susreću.

Izrazili su bojazan od potencijalnih daljnjih povećanja cijena energenata; pozitivnim su ocijenili dosadašnje potpore i mjere pomoći koje poduzima resorno Ministarstvo. Predstavnici Ministarstva istaknuli su kako će u narednom periodu prioritizirati jačanje lanaca proizvodnje i opskrbe hranom na svim budućim investicijskim natječajima; najavljen je nastavak dijaloga i međuresorni sastanci u cilju jačanja konkurentnosti sektora i veće otpornosti na krize kojima je izložen.

Ministarstvo poljoprivrede je kroz Program ruralnog razvoja, putem proizvodno vezanih potpora za krave u proizvodnji mlijeka, osiguralo financijsku omotnicu preko 149 milijuna kuna, za krave dojilje preko 48 milijuna kuna; ukupna proizvodno vezana potpora za stočarstvo 326 milijuna kuna. Za dobrobit životinja u sektoru govedarstva ukupan iznos raspoloživih sredstava viši je od 121 milijun kuna; kroz potpore male vrijednosti za mliječne krave izdvojeno je 51 milijun kuna. 

U tijeku je Natječaj vrijedan 30 milijuna kuna za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva; sve u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš te povećanja plodnosti tla. Riječ je o nastavku ulaganja u sektor mliječnog govedarstva; s obzirom da su prihvatljivi isključivo korisnici koji su podnijeli zahtjev za potporu za prihvatljiva ulaganja na Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.1 „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ – ulaganja u sektor mliječnog govedarstva.

Također, završeno je javno savjetovanje za Nacrt Programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030.; ono sadrži strateške ciljeve, prioritete i mjere koje će osigurati jačanje i konkurentnost sektora proizvodnje mlijeka u narednom razdoblju.