Danas je u Zagrebu održan sastanak 6. Upravnog odbora IPA 2011 Twinning projekta “Priprema hrvatske Agencije za plaćanja za novo programsko razdoblje razdoblje Zajedničke poljoprivredne politike i Zajedničke ribarstvene politike nakon 2013. godine”. Projekt služi u svrhu pripreme svih aktivnosti i procedura Agencije za plaćanja za učinkovitu provedbu tri  EU fonda namijenjena hrvatskim poljoprivrednicima, ribarima, šumarima, lokalnim akcijskim grupama i jedinicama lokalne samouprave, koji kroz te fondove mogu značajno unaprijediti svoje poslovanje i život u lokalnoj zajednici.

 

Kako bi se Agencija za plaćanja što učinkovitije pripremila za povlačenje novca iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi i Eurposkog fonda za pomorstvo i ribarstvo, u Zagrebu su do sad provedene 122 stručne misije iz različitih institucija iz Italije i Poljske, čiji su stručnjaci do sada proveli ukupno 650 radnih dana s djelatnicima Agencije za plaćanja i Ministarstva poljoprivrede koji operativno rade na uspostavi novog sustava. Ovaj projekt ima veliku dodanu vrijednost za hrvatske stručnjake, jer svakodnevna izravna komunikacija s kolegama iz drugih EU članica koji rade na istim poslovima, omogućava usvajanje najboljih praksi kroz učenje na njihovim iskustvima što uvelike olakšava uspješno upravljanje ovim izdašnim EU fondovima.

 

Europska unija je osigurala 13 milijuna kuna za provedbu ovog projekta, a isti se odvija u bliskoj koordinaciji s Ministarstvom poljoprivrede, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje.

Prethodni članakAutomobil i bračna stečevina
Sljedeći članakAnaliza stanja u poljoprivredi nastala povišenim temperaturama i preporuke
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.